U likvidaciju ide 29 preduzeća mjesečno

04.01.2018. 11:19 / Izvor: Glas Srpske
U likvidaciju ide 29 preduzeća mjesečno

U čitavoj 2016. godini likvidacioni postupak pokrenut je nad 225 poreskih obveznika u kojima smo se pojavljivali kao povjerioci, naveli su iz Poreske uprave RS.

Čak 320 preduzeća u RS završilo je u likvidaciji tokom prvih 11 mjeseci prošle godine, što je za skoro 100 više u odnosu na čitavu 2016. godinu.

Statistika Poreske uprave Rs otkriva da je u prosjeku mjesečno likvidacioni postupak pokrenuto na 29 firmi.

U čitavoj 2016. godini likvidacioni postupak pokrenut je nad 225 poreskih obveznika u kojima smo se pojavljivali kao povjerioci, naveli su iz Poreske uprave RS.

Istovremeno pod stečaj je otišlo 111 preduzeća, jedno više u odnosu na čitavu 2016. godinu. To znači da je u prosjeku mjesečno u stečaju završavalo deset poreskih obveznika.

Preduzeća u kojima je pokrenut likvidacioni ili stečajni postupak iza sebe su ostavila velika dugovanja, koja samo prema Poreskoj upravi RS iznose 18,03 milona maraka, a radnike bez posla i povezanog staža.

Privrednici ističu da je očigledao da veliki broj firmi nije mogao izdržati tržišnu utakmicu u 2017. godini i da su zbog toga bili primorani da stave ključ u bravu.

"Problema je mnogo. Opterećenja su i dalje velika i tržište iziskuje velike troškove. Neke firme su uspješnije pa samim tim pritišću one druge koje se bore za opstanak na tržištu. Javili se i novi problemi sa nedostatkom radne snage. Sve je to uticalo da imamo veliki broj likvidiranih preduzeća", kazao je član Skupštine Udruženja poslodavaca RS Saša Trivić, koji očekuje da će u ovoj godini biti identičan broj preduzeća koja su završila u stečaju i likvidaciji u 2017. godini.

U stečaju su u prošloj godini završili i neki od velikih igrača kao što su  Robne rezerve RS,  Bobar banka i Banka Srpske.

Broj pokrenutih likvidacionih postupaka povećan je vjerovatno zašto što su preduzeća godinama bila neaktivna i na kraju su bila likvidirana. Taj lanac je očigledno pokrenut u prošloj godini i sigurno je razlog tolikom skoku broja likvidacija. Jednostavno se ljudi rješavaju tih preduzeća.  Kada je riječ o skoro identičnom broju pokrenutih steč jeva u 2017. godini u odnosu raniji period to pokazuje da ništa značajno i specijalno nije promijenilo u privređivanju na domaćem tržištu, kazala je stečajna upraviteljica Dosta Baraković, koja je 2017. godini dobila nadležnost da vodi stečaj u Robnim rezervama RS.

Ona ističe da stečaj još ne bivaju pokrenuti vrijeme, bez obzira na n Zakon o stečaju kojim su g pisane strože kazne za odgovorne u preduzećima.

"Nadležne institucije kao što su Poreska uprava RS i Uprava za indirektno oporezivanje BiH blagovremno reaguju i ne pokrenu stečajeve. Dugovanja se za vrijeme akumuliraju i i veliki iznosi ne budu isplaćeni povjeriocima", kazala je Bakovićeva i dodala da je prva prodaja imovine Robnih rezervi zakazana za 31. januar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije