Izmjenama i dopunama RP Zetra stvaraju se uslovi za nove investicije

18.06.2019. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Izmjenama i dopunama RP Zetra stvaraju se uslovi za nove investicije

Načelnik Ajnadžić je u uvodnim napomenama kazao da je namjera Općine Centar da upozna sve subjekte planiranja o izmjenama i dopunama RP Zetra .

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić održao je u petak, 14. juna 2019. godine sastanak u Općini sa predstavnicima institucija, ustanova, udruženja i klubova koji bi kao subjekti planiranja bili aktivno uključeni u proceduru izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Zetra'' – zona sporta i rekreacije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, Gradske uprave Sarajeva, Olimpijskog komiteta BiH, Olimpijske dvorane ZETRA, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Fakulteta zdravstvenih studija, Fudbalskog kluba Sarajevo, Centra za sport i rekreaciju Sarajevo, te Mjesne zajednice Koševo II.

Načelnik Ajnadžić je u uvodnim napomenama kazao da je namjera Općine Centar da upozna sve subjekte planiranja o izmjenama i dopunama RP Zetra kako bi od početka procedure bili aktivno uključeni i davali svoje prijedloge, primjedbe i sugestije prije konačnog usvajanja izmjena ovog planskog dokumenta čiji je cilj stvaranje planskih preduvjeta za modernizaciju sportskih objekata i izgradnju pratećih sadržaja.

"U pitanju je veliki investicijski projekt od interesa za građane općine Centar, grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Općina je u proteklom periodu raspisala otvoreni javni međunarodni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju svoja sredstva u realizaciju ovog velikog projekta kojim bi Sarajevo dobilo moderne sportske, rekreativne i komercijalne sadržaje. Na ovaj predkvalifikacijski poziv prijavile su se dvije respektabilne kompanije iz Rijada i Australije koje su spremne uložiti 100 miliona eura, uz osnovni koncept da se, uz zadržavanje i modernizaciju postojećih sportskih sadržaja, izgrade i privredni sadržaji koji će investitoru omogućiti povrat uloženih sredstava. Prije raspisivanja kvalifikacijskog konkursa za odabir investitora potrebno je izvršiti izmjene i dopune planskog dokumenta, a o svemu tome konačnu odluku donosi Općinsko vijeće Centar", istakao je Ajnadžić i pozvao na saradnju sve zainteresirane subjekte i da učestvuju u procesu donošenje odluke.

Također je dodao da su u pripremama razmotrene dosadašnje sugestije i prijedlozi koji su u najvećoj mjeri prihvaćeni.

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar na 31. redovnoj sjednici, održanoj 21. decembra 2018. godine, utvrdilo Nacrt odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Zetra'' – zona sporta i rekreacije i uputilo dokument u javnu raspravu. Plan obuhvata površinu 22,9 ha, a izmjenama i dopunama se pristupa u cilju preispitivanja mogućnosti za optimalizaciju sadržaja u okviru zona koje su definisane kao: Zona amaterskog sporta i rekreacije, Zona vrhunskog sporta i Zona namijenjena kapacitetima zdravstva. Izmjenama plana se žele stvoriti preduvjeti za modernizaciju sportskih objekata i uvođenje novih sadržaja.

U tom kontekstu je i preispitivanje svih aspekata modernizacije Olimpijskog stadiona na Koševu u skladu sa standardima FIFA i UEFA, kao i izgradnje objekata koji upotpunjavaju sportsko-rekreacioni kompleks kao što su hotel, trgovački centar, akva park, javne garaže i drugo. Također se žele preispitati mogućnosti za povećanje građevinskih površina Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, kao i mogućnosti planiranja polazne stanice za žičaru do lokaliteta Nahorevo-Nahorevska brda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije