Investicije / PROJEKTI

Još uvijek nema ništa od izgradnje hotela Hilton u Sarajevu

11.06.2018. 13:56 / Izvor: Akta.ba

Još uvijek nema ništa od izgradnje Hotela Hilton u Sarajevu, iako je njegova izgradnja najavljena još 2016. godine, kada je potpisan kupoprodajni ugovor između Općine Stari Grad koja je tada imala vlasništvo nad objektom bivšeg Feroelektra od 65 posto i investitorom iz Turske, odnosno kompanijom Kol d.o.o.

Općina Stari Grad je 15.06.2017. godine investitoru Kol d.o.o. Sarajevo izdala urbanistička saglasnost za radove izgradnje poslovnog objekta-hotela, na mjestu srušenog stambeno-poslovnog objekta, u ulici Mula Mustafe Bašeskije broj 16, u Sarajevu.

Navedeno rješenje je još uvijek pravosnažno, potvrdili su za poslovni portal Akta.ba u Službi za urbanizam.

"Shodno odredbama Zakona o prostornom uređenju (Službene novine Kantona Sarajevo, br. 24/17 i 1/18), urbanistička saglasnost važi godinu dana od dana pravosnažnosti iste, uz mogućnost produženja za još jednu godinu, u kojem roku je investitor dužan podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje", kazali su u Službi za urbanizam, pojašnjavajući kako investitor može pristupiti izvođenju radova samo na osnovu pravosnažnog odobrenja za građenje. "Po pribavljanju pravosnažnog odobrenja za građenje, investitor je dužan započeti sa radovima u roku od godinu dana od dana njegove pravosnažnosti, u protivnom isto prestaje da važi."

Važenje odobrenja za građenje kažu u Službi za urbanizam može se, po zahtjevu investitora, produžiti najviše za još jednu godinu, ako se nisu promijenili uslovi u skladu s kojim je izdato.

Međutim, pojašnjavaju kako investitoru još uvijek nije izdato odobrenje za građenje, niti se investitor obratio Općini zahtjevom za izdavanje istog.

Posjetimo, vrijednost investicije sa kupovinom objekta je 10 miliona eura, a izgradnjom hotela planirano je zaposlenje 60 osoba.

Informaciju više pokušali smo dobiti i od Fatiha Kola koji je trebao realizovati ovu veliku investiciju u Sarajevu, međutim bezuspješno, jer Kol nije odgovarao na naše pozive i upite.

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije