Kompanije iz UAE zainteresovane za ulaganja u Krajini

14.08.2021. 08:32 / Izvor: Akta.ba
Kompanije iz UAE zainteresovane za ulaganja u Krajini

Svrha Memoranduma je pravljenje okvira za investiranje, upravljanje, operativno savjetovanje i izvođenje projekata na području Unsko-sanskog kantona.

Delegacija Unsko-sanskog kantona predvođena premijerom Mustafom Ružnićem boravi u radnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje su se sastali sa predstavnicima više kompanija koje su iskazale interes za investiranje na području Unsko-sanskog kantona.

"Vlada, na čijem sam čelu, je spremna da, u partnerstvu sa poslovnim ljudima, gradi ambijent za privredni razvoj i osigura efikasnu podršku zainteresovanim investitorima. To podrazumijeva projektno razmišljanje i efikasnost u realizaciji započetih i budućih projekata.  Naši domaćini bili su ugledni poslovni ljudi kao što su generalni direktor Privredne komore u Vladi Emirata Adžman (Ajman) Abdullah Mohammed Al Muwajai i predsjedavajući Odjela carine i luke u Vladi Emirata Adžman i ujedno Generalni direktor Svjetske humanitarne organizacije Human Appel International Sheikh Mohamed Bin Abdullah Al Noaimi.

Oni su nas pozvali da im predstavimo potencijale naše Krajine i iskazali interes za velika ulaganja. Naravno, da bi se to ostvarilo u praksi neophodna  je saradnja svih nivoa vlasti te usklađeno i efikasno djelovanje institucija u  profesionalni poslovnoj saradnji sa  zainteresovanim investitorima. To je ključ uspjeha za budući razvoj. Krajina je propustila mnoge šanse za razvoj tokom proteklih dvije i po decenije unatoč svom izuzetnom geostrateškom položaju i svim potencijalima. Vrijeme je za prekretnicu i zajednički rad koji će rezultirati razvojem i boljim životom za sve građane", kaže premijer USK.

Premijer Ružnić, u ime Vlade USK, potpisao je Memorandum o razumijevanju sa konzorcijem CHEMIE TECH DMCC (CTD) i EMIRATES GATES INVESTMENT, Dubai, UAE .

Predstavnici konzorcija, potpisnici direktor  CTD Mazarali Kamumiya Saiyed i H.H Sheikh Saeed bin Tahnoon bin Saqar Al Nahyan ovim su zvanično iskazali zainteresovanost za investiranje u projekte na području USK istaknuo je premijer Mustafa Ružnić  te dodao da Memorandum je općenit i  za svaki pojedinačni projekat će se praviti poseban ugovor sukladno zakonodavnim procedurama.

"Svrha Memoranduma je pravljenje okvira za investiranje, upravljanje, operativno savjetovanje i izvođenje projekata na području Unsko-sanskog kantona a izražava zanimanje za projekte: aerodrom Bihać, proizvodnju solarne energije, projekat termalne rivijere Gata Bihać i druge projekte od interesa za Unsko-sanski kanton", naglasio je premijer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije