KŠC u Sarajevu planira izgradnju podzemne garaže, pasaža i igrališta

16.01.2018. 08:47 / Izvor: Akta.ba
KŠC u Sarajevu planira izgradnju podzemne garaže, pasaža i igrališta

Općina Centar već dugi niz godina izdvaja značajna budžetska sredstva obrazovnim ustanovama.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima u ponedjeljak, 15. januara 2018. godine ugostio je ravnatelja Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ Marija Ćosića i pomoćnog biskupa vrhbosanskog Peru Sudara.

Tom prilikom je razgovarano o veoma dobroj saradnji Općine Centar sa Katoličkim školskim centrom „Sveti Josip“, ali i o kapitalnim projektima koje pomenuta škola namjerava realizirati u budućem periodu.

Biskup Sudar je pohvalio dosadašnju saradnju sa Općinom Centar i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

"Rad ovih školskih ustanova počeo je kao želja da se da jedan znak da nisu svi za onu ideologiju da možemo zajedno živjeti jedino ako se razdvojimo. Škola uglavnom dobro funkcionira. To je jedan od sedam katoličkih školskih centara u državi Bosni i Hercegovini koji su uvezani u jedan sustav katoličkih škola za Evropu. Na nivou države ove škole pohađa oko 4.700 učenika, a u Sarajevu oko 1.600 učenika. Zahvalni smo ministarstvu, kantonima i općinama koje nas dobrim dijelom finansiraju i pomažu jer bez toga ne bismo mogli funkcionirati. Danas smo došli zbog jednog konkretnog zahtjeva. Prostor na kojem se nalazi naša škola je jako uzak. Tu svaki dan dolazi oko 1.600 učenika i oko 150 djelatnika, a imamo problem zbog uskih ulica, gustog saobraćaja. Naša ideja koja bi riješila pomenute probleme je izgradnja podzemne garaže, pasaža uz postojeći objekat i vanjsko uređenje sa igralištem. Uradili smo idejni projekat, ali puno toga ne zavisi samo od nas. Ovo bi omogućilo da djeca iz tog pasaža ulaze stepenicama u školu, a ne kao do sada da ulaze sa ulice. U pitanju je velika investicija, oko 8,5 miliona maraka. Svjesni smo da sami ne možemo realizirati projekat, ali imamo naznake da bismo mogli dobiti donacije iz inostranstva. Prvo pitanje su dozvole, i to je razlog naše posjete vama", pojasnio je Sudar.

Načelnik Ajnadžić je istakao da iako obrazovanje nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar već dugi niz godina izdvaja značajna budžetska sredstva obrazovnim ustanovama na njenom području u cilju poboljšanja uvjeta boravka i rada u školama i unapređivanje nastavnog procesa, među kojima je svakako i Osnovna škola Katoličkog školskog centra.

"Kada je u pitanju vaš zahtjev, Služba za prostorno uređenje Općine Centar će u saradnji sa Zavodom za planiranje KS pribaviti odgovor o pomenutoj izgradnji. Općina Centar je spremna pomoći u skladu sa zakonskim rješenjima i regulacionim planom za to područje. Svjesni smo da vi ne možete pokriti cijelu investiciju, ali mi smo spremni zajedno sa vama tražiti partnera za realizaciju. Kada odgovor bude spreman, mi ćemo doći kod vas da razgovaramo o daljim koracima", kazao je Ajnadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije