Most u Zvorniku od danas zatvoren zbog rekonstrukcije

Investicije / PROJEKTI

Most u Zvorniku od danas zatvoren zbog rekonstrukcije

27.08.2019. 08:17 / Izvor: SRNA

Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, biće od danas zatvoren za saobraćaj zbog rekonstrukcije, najavljeno je iz zvorničke Gradske uprave.

Saglasnost za zatvaranje mosta, koji je granični prelaz između BiH i Srbije, u trajanju od tri mjeseca dali su nadležni organi obje zemlje.

Most će biti zatvoren dok budu izvođeni neki od radova koji most čine nebezbjednim za pješake.

Grad Zvornik će zajedno sa opštinom Mali Zvornik obezbijediti autobus koji će saobraćati na relaciji Karakaj-Zvornik, odnosno Mali Zvornik-Novi most u Karakaju, a koji će pomoći građanima oba grada da prelaze sa jedne na drugu obalu.

Iz Gradske uprave Zvornik pozivaju građane da budu strpljivi dok traju radovi, jer je rekonstrukcija mosta neophodna.

Vlada Srbije izdvojila je 600.000 eura za rekonstrukciju ovog mosta na kojem će u prvoj fazi radova biti obuhvaćeno skidanje sadašnje kolovozne mase i asfaltiranje gazeće površine mosta.

Ugovorom, koji su potpisali gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Miroslav Lazarević - direktor zvorničke firme "Enikon gradnja", koja izvodi radove, predviđeno je pjeskarenje metalne konstrukcije mosta, zamjena dotrajalih dijelova, sanacija jednog nosivog kamenog stuba, farbanje metalne konstrukcije i postavljanje rasvjete.

Prema tenderu, radovi će trajati 12 mjeseci, planirano je da izvođač radova za tri mjeseca uradi glavne radove nakon kojih bi most bio otvoren za pješake, dok bi u preostalom periodu bili izvođeni radovi koji neće uticati na bezbjednost građana koji koriste ovaj granični prelaz.

Most preko Drine između Malog Zvornika i Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije.

Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar 12. januara 1930. godine.

Tadašnja opština Zvornik odlučila je da od toga dana most bude nazvan po ktitoru - kralju Aleksandru. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije