Na uzvišenju "Crni vrh" u planu zgrada od devet spratova, struka zabrinuta

30.05.2019. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Na uzvišenju 'Crni vrh' u planu zgrada od devet spratova, struka zabrinuta

Zavod za planiranje Kantona Sarajevo na osnovu Odluke Općinskog vijeća Centar radi na izmjenama i dopunama planske dokumentacije.

Na uzvišenju Crni Vrh koje se decenijama u planskim dokumentima zove "gradski park", Zavod za planiranje Kantona Sarajevo na osnovu Odluke Općinskog vijeća Centar radi na izmjenama i dopunama planske dokumentacije u svrhu prenamjene dijela ovog prostora u kolektivno stanovanje sa do devet nadzemnih etaža, saznaje Akta.ba.

Naime, Općinsko vijeće Centar donijelo je Odluku o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park ''Crni vrh'' - zona rezidencijalnog stanovanja, sa pripadajućom odlukom o provođenju. 

"Izmjenom Regulacionog plana Gradski park ''Crni vrh'' stvoreni su planski preduvjeti za izgradnju u zoni rezidencijalnog stanovanja stambeno-poslovnog objekta sa podzemnom garažom. Predložene izmjene i dopune RP podržane su od većine učesnika javne tribine koja je održana u Mjesnoj zajednici ''Crni vrh-Gorica", navode iz Općine Centar.

Plan obuhvata površinu od 1,5 ha, a izmjene se rade u cilju stvaranja planskog preduvjeta za realizaciju izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u zoni rezidencijalnog stanovanja gdje je započeta gradnja objekata UNIS-a, izvedena u grubim građevinskim radovima.

Dakle, izmjenama i dopunama planskog dokumenta mijenja se do sada predviđena namjena rezidencijalnog stanovanja i individualnog stanovanja u kolektivno stanovanje sa čak 9 nadzemnih etaža u odnosu na do sada predviđenih 3. 

Iz Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini traži objašnjenje za ovakvo narušavanje prostora, koji ima višeznačnu ulogu u gradskoj strukturi, ali i da se ukaže na nedovoljno transparentne procedure mijenjanja planske dokumentacije prema zahtjevima investitora.

Kako navode, u Službenom listu Kantona Sarajevo 2/19, od 17.1.2019.godine, objavljena je „Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park ‘Crni vrh’“, a koji bi se za predmetno područje trebao izraditi od strane Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, po skraćenom postupku. 

"Unutar odluke su sadržane i Smjernice za izradu Plana, koje već sada, kad Plan nije niti urađen niti prikazan široj javnosti, pobuđuju veliku zabrinutost struke. Imajući u vidu značaj naselja Crni Vrh sa arhitektonskog, urbanističkog, ambijentalnog, oblikovnog, istorijskog aspekta, te dosadašnje planske dokumente koji tretiraju taj prostor, tim su više Smjernice za izradu Plana, odnosno, član 4., Odluke o pristupanju Izmjeni i dopuni Regulacionog plana "Gradski park Crni vrh" zapanjujuće", navode iz Asocijacije arhitekata BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije