Na vrhu Bjelašnice gradit će se restoran i vidikovac za panoramsko razgledanje

29.06.2018. 10:49 / Izvor: Akta.ba
Na vrhu Bjelašnice gradit će se restoran i vidikovac za panoramsko razgledanje

Na vrhu Bjelašnice je planirana i izgradnja startnog objekta, čija je izgradnja počela davne 1982. godine i koja nije nikad završena.

U svrhu priprema za EYOF 2019. godine pokrenute su procedure za sanaciju i izgradnju novih staza na Velikom Polju. Adis Mušinović iz odjela za razvoj i investicije u ZOI '84 za poslovni portal Akta.ba je kazao kako su u toku tri tendera koji se odnose na izvođenje radova na sanaciji i izgradnji staza za nordijsko skijanje na Velikom polju, izvođenje radova na stazi V-a na Bjelašnici i izvođenje radova na izradi glavnog projekta i sanacije i rekonstrukcije startnog objekta na vrhu Bjelašnice po principu "Projektuj i izgradi".

Investicija u sanaciju i rekonstrukciju staza na Igmanu kaže iznosi 350.000 maraka, a sredinom jula bi trebalo da bude izabran izvođač radova. Navodi kako sanacija i izgradnja staza za nordijsko skijanje na Igmanu podrazumijeva radove na 5,5 kilometara staze, sve po FIS standardima.

Paralelno su pokrenute procedure za izgradnju skakaonica i sanaciju staze za snoubord u što će biti uloženo 150.000 maraka.

Pored navedenog na vrhu Bjelašnice je planirana i izgradnja startnog objekta, čija je izgradnja počela davne 1982. godine i koja nije nikad završena. Ovdje kako pojašnjava Mušinović namjeravaju otvoriti restoran, baštu, vidikovac gdje će posjetiocima biti omogućeno panoramsko razgledanje, što će svakako uticati i na razvoj zimske, ali i ljetne turističke ponude.

"Ovo je nešto što će biti jedinstveno u regionu i u projekat će biti investiran 1,2 miliona maraka", kaže Mušinović, naglašavajući kako postoji želja za investiranje u sanaciju skijaških staza na Bjelašnici, međutim još uvijek je sve u fazi izrade projekata i sagledavanja finansijske mogućnosti.

Planova je mnogo kad je upitanju ZOI '84.  Planiraju urediti i teren za hokej i umjetničko klizanje u Zetri, što opet sve čeka finansijska sredstva.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije