Napravljen prvi korak ka izgradnji Doma za penzionere

26.01.2018. 07:58 / Izvor: Akta.ba
Napravljen prvi korak ka izgradnji Doma za penzionere

Memorandum se opredjeljuju za zajedničku aktivnost na realizaciji projekta izgradnje i budućeg korištenja Doma za penzionere na lokalitetu Pionirska dolina gdje se nalazi devastirani objekat bivšeg Diskotona.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić, direktor navedenog preduzeća Alen Ramić i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić u srijedu 24. januara 2018. godine potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim se navedeni subjekti opredjeljuju za zajedničku aktivnost na realizaciji projekta izgradnje i budućeg korištenja Doma za penzionere na lokalitetu Pionirska dolina gdje se nalazi devastirani objekat bivšeg Diskotona.

Memorandum predstavlja polaznu tačku za razvoj partnerstva, a temelji se na zajedničkim vrijednostima i saradnji.

Direktor Ramić je naglasio da je preduzeće „Park“ spremno sarađivati sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture KS i Općinom Centar u svom punom kapacitetu, jer sve aktivnosti koje provodi isključivo su u korist građana.

"Ovo je nastavak aktivnosti koje smo ranije započeli sa resornim ministarstvom i Općinom Centar, a u cilju izgradnje doma za penzionere, prostora u kojem će se naši najstariji sugrađani ugodno i lijepo osjećati. Okruženje Pionirske doline je idealno za izgradnju jednog takvog objekta", dodao je Ramić.

Ministar Hasanspahić je kazao da će Kanton Sarajevo pružiti maksimalnu podršku u realizaciji ovog izuzetno značajnog projekta.

"Devastirani objekat bivšeg Diskotona nema nikakvu svrhu, a prostor se može iskoristiti na pravi način. Zemljište je državno vlasništvo, odnosno vlasništvo Kantona Sarajevo sa upisanim pravom korištenja preduzeća „Park“. Skupština KS je ta koja treba dati saglasnost da se navedeno zemljište ustupi Općini Centar, a s obzirom na značaj izgradnje jednog takvog objekta, mislim da neće biti problema da se to realizira", pojasnio je Hasanspahić.

Načelnik Ajnadžić je istakao da Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica želi riješiti problem nedostatka adekvatnih objekata za trajni boravak lica starije životne dobi, te da je u tom smislu započela pripremne aktivnosti s ciljem izgradnje dva ovakva objekta.

"Mi u narednom periodu želimo izgraditi dva doma za penzionere, jedan na lokalitetu bivšeg Diskotona, ovdje u Pionirskoj, a jedan u okruženju Kantonalne javne ustanove „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ u Nahorevskoj ulici 195 (nekadašnja bolnica ''Dr. Ernest Grin''). Kada je u pitanju lokalitet Pionirske doline, predmetno zemljište je državna svojina sa upisanim pravom korištenja u korist preduzeća „Park“. Navedeno zemljište predstavlja uži obuhvat za izgradnju planiranog sadržaja, dok će sama građevinska parcela za izgradnju Doma penzionera biti definisana naknadno. Ovo je prvi korak u realizaciji ovog projekta, slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Naknadno će se potpisati ugovor kojim će biti definisane obaveze i prava, ali i vlasnička struktura budućeg objekta", zaključio je Ajnadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije