Napravljeni prvi koraci ka izgradnji novog čapljinskog naselja Ada-Bad (Foto)

13.02.2020. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Napravljeni prvi koraci ka izgradnji novog čapljinskog naselja Ada-Bad (Foto)
OTVORI GALERIJU

Projekat je aktviran još 2017. godine ali radovi do sada nisu bili započeti.

Čapljina bi uskoro mogla dobiti davno najavljeno novo atraktivno naselje za stanovanje sa neophodnom infrastrukturom, parkovima i šetalištima uz rijeku, čime će se oplemeniti kompletno područje grada, navedeno je u opisu novog plana, saznaje Akta.ba.

Radovi na iz­gradnji infrastrukture kroz buduće naselje već su počeli sanacijom gradske ulice C Ada-Bad. Ukupna vrijednost ovog ugovora bez PDV-a je 488.311,85, KM.

Ranije su iz Općine kazali da je izgradnja saobraćajnice ključna za sve dalje radove, nakon koje bi trebalo da krenu u izgradnju objekata planiranih regulacionim planom. 

Riječ je o RP Ada-Bad  tačnije područje uz desnu obalu rijeke Neretve, nizvodno od mosta dr. Franje Tuđmana, neposredno iza nasipa. Sa sjeverne strane zona je omeđena postojećim gradskim tkivom, te se prirodno nastavlja na urbanu matricu grada.

Projekat je aktviran još 2017. godine ali radovi do sada nisu bili započeti.

Kako navode iz firme Ecoplan, koja je napravila regulacioni plan, ovo područje okrenuto prema jugu, dobro osvijetljeno i ventilirano, te potpuno neizgrađeno,  predstavlja visoko vrijedno gradsko građevinsko zemljište i pruža mogućnosti za kompletiranje svih potrebnih sadržaja kojima bi se zadovoljile trenutne i buduće potrebe grada.

Regulacijski plana naselja Ada-Bada izrađen je 80-ih godina prošlog stoljeća, a usvojen 2002. godine. Njime je bilo obuhvaćeno i rezervirano oko 50 ha površina za širenje naselja Čapljine.

Izmjenama i dopunama Regulacijskog plana Ada-Bad obrađen je dio ovog jedinstvenog područja na površini do oko 11 ha.

Osnovne konceptualne postavke ovog plana naslanjaju se na urbanističku koncepciju regulacijskog plana iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Novim planom su zadržane osnovne ideje vodilje tvoraca starog plana prilagođavajući se istovremeno novonastaloj situaciji.

"Urbanističkim rješenjima definirana su područja za stanovanje, rad, edukaciju, poslovanje i rekreaciju. Realizacijom Plana Čapljina će dobiti novo i atraktivno naselje sa svom potrebnom infrastrukturom, zelenim površinama, gradskom šetnicom i parkovima uz rijeku Neretvu čime će se oplemeniti kompletno područje grada", kažu iz Ekoplana.

Urbanistička osnova Plana je usvojena u augustu 2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije