Napreduju radovi na izgradnji regionalne deponije Eko-Sep

13.08.2021. 11:12 / Izvor: Akta.ba
Napreduju radovi na izgradnji regionalne deponije Eko-Sep

Vrijednost projekta 15 miliona KM.

Gradonačelnik Grada Živinica Samir Kamenjaković je zajedno sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i pomoćnikom načelnika Općine Kladanj Dženanom Selimbašićem, a u pratnji direktora preduzeća „Eko–Sep“ Selmirom Šljivićem i prestavnika izvođača radova austrijske firme Strabag, obišao radilište izgradnje regionalne sanitarne deponije „Eko–Sep“.

Tokom radne posjete održan je sastanak na kojem su pokrenute teme vezane za napredak radova na izgradnji deponije, a posebno se osvrnulo na pitanje mogućnosti poštivanja rokova predviđenih za finalnu izgradnju deponije.

Prema ocjenama izvođača radova na izgradnji regionalne sanitarne deponije završeno je oko 30% radova od ukupne količine planiranih radova potrebnih za potpunu uspostavu i stavljanja u funkciju regionalne sanitarne deponije.

Rok za izgradnju regionalne deponije „Eko-Sep“ je trinaest mjeseci, a s tim u vezi na navedenom sastanku zaključeno je da se u budućnosti intenzivnije planiraju sastanci kako bi se osigurala pravovremena implementacija ovog mega projekta.

Finansijska vrijednost projekta iznosi 15 miliona konvertibilnih maraka, od čega su sredstva u iznosu od 10 miliona KM osigurana kao zajam od evropske banke, te 5 milona KM grant sredstva.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjkovića "radi se o mega projektu čijom će se realizacijom izraditi kvalitetan urnek prema kojem će i drugi gradovi Bosne i Hercegovine moći uspješno riješiti problem upravljanja otpadom, te je dodao da je zadovoljan urađenim kao i kvalitetom radova". 

Dugogodišnji problem upravljanja otpadom u Gradu Živinice i u Općinama Kladanj i Banovići riješit će se realizacijom ovog projekta, te ostvariti mogućnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Napominju da se Projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj, a lokacija regionalne sanitarne deponije nalazi se na području Grada Živinice.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije