Napreduju radovi na proširenju i modernizaciji sarajevskog aerodroma

08.01.2020. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Napreduju radovi na proširenju i modernizaciji sarajevskog aerodroma

Okončanje radova predviđeno je za novembar ili decembar 2020. godine.

Projekt modernizacije i dogradnje terminala B predstavlja najveći investicioni projekt u historiji Međunarodnog aerodroma Sara­jevo. S obzirom na rast prometa iz godine u godinu, evidentno je da postojeća infrastruktura uskoro neće moći zadovoljiti potrebe putnika i prometa na MAS­u.

Proširenje pristanišne zgrade terminala B predstavlja prioritetni strateški projekt za Aerodrom Sarajevo u vri­jednosti od 38 miliona KM. Riječ je o izuzetno zahtjevnim radovima tokom kojih Sarajevski aerodrom radi bez smanjenja kapaciteta, a zas­ toja u redovnom odvijanju saobraćaja nema. Kada je riječ o opremi i pratećim infrastrukturnim elementima, korištenje postojeće i nabavka nedostajuće neophodne opreme bit će u skladu s potrebama novih prostornih sadržaja i planiranih kapaciteta za opslugu do dva miliona putnika godišnje. Ovim projektom doći će do proširenja prostornih i operativnih kapaciteta terminala B za dodatnih 10.000 m2 na četiri etaže (S, P, I i II sprat), dodatnih 12 šaltera za registraciju putnika, kao i do povećanja broja izlaza, proširenja prostora glavnog hola, prostora za preuzimanje prtljaga, KDZ kontrole, DFS­a, komercijalne zone te VIP salona.

Aerodrom Sarajevo će također izgraditi novu poslovnu i admin­istrativnu zgradu u kojoj će biti smješteni uredi i osoblje.

Dogradnja podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških, za potrebe registracije putnika i prt­ ljaga, carinske, sigurnosne, sanitarne, te granične kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, prostorije hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, zatim proširenje ugostiteljskih sadržaja, "Duty Free Shopa", kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompa­ nija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe te svih pratećih službi.

Radovi na izgradnji VIP salona površine 300 kvadratnih metara, koji se nalazi na mjestu nekadašnje kotlovnice, u dvotrećinskom obimu su završeni. Vrijednost radova je oko 1,5 miliona KM. Radove na proširenju i modernizaciji Aerodroma izvodi kompanija “ANS Drive”.

Posao izrade glavnog projekta rekonstrukcije i proširenja terminala B dodijeljen je projektantskoj kući “Grupa Arh” poznatog sarajevskog arhitekte Seada Gološa.

Sarajevski aerodrom će i dalje ostati mali aerodrom, ali će puno dobiti na komforu u dolascima i odlascima putnika, što jeste suština malih aerodroma; da brzo uđete i brzo izađete s njih.

Okončanje radova predviđeno je za novembar ili decembar 2020. godine.

Izvor: Magazin SIAM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije