Nekadašnja robna kuća Razvitak u Mostaru mogla bi dobiti novi izgled i funkciju

08.05.2018. 13:12 / Izvor: Akta.ba

Ono što su prilikom izrade ovog projekta u Zavodu smatrali bitnim, s obzirom na lokaciju, Bubalo kaže da je bilo rješavanje parking prostora.

Zavod za prostorno uređenje grada Mostara izradilo je idejni urbanistički projekt kojim bi nekadašnja robna kuća Razvitak dobila jednu novu funkciju.

Robna kuća Razvitak nekada je predstavlja jedan od simbola grada Mostara, danas je u jako lošem stanju i predstavlja prijetnju sigurnosti građana.

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje za Akta.ba je kazao da već dugo vremena ovaj dio grada čeka neka bolja vremena.

"Već dugo vremena ovaj dio je ruglo grada i nikako da se to stanje pomjeri sa mrtve tačke. Smatramo da je jako bitno da se neke stvari promjene, pa smo izradom jednog idejnog rješenja, prijedloga funkcije i budućeg izgleda nekadašnje robne kuće Razvitak, pokušali potaknuti da se situacija malo promijeni", kaže Bubalo.

Ono što su prilikom izrade ovog projekta u Zavodu smatrali bitnim, s obzirom na lokaciju, Bubalo kaže da je bilo rješavanje parking prostora.

"Najzahtjevnija stavka bila je i jeste rješavanje parkiranja velikog broja vozila u centralnom dijelu grada Mostara i koji sada stvara velike probleme. Ovim projektom su predviđene tri podzemne etaže s kapacitetom od osam stotina vozila koje u značajnoj mjeri rješavaju problem parkiranja na ovom prostoru", govori Bubalo.

Drugi dio koji je obuhvatio projekat jeste izgradnja stambeno - poslovnog objekta koji je osmišljen u skladu sa savremenim konceptom građenja. Planirano je da prostor bude otvorenog parkovskog tipa u kojem će se moći opustiti i uživati u ljepotama grada Mostara.

Međutim da bi se jedan ovakav projekat realizirao, Bubalo kaže da je potrebno da se pravna regulativa dovede do kraja.

"Ono što predstavlja problem da bi se neke pravne stvari posložile, jeste što zbog privatizacije koja se desila, još uvijek nije poznato u čijem vlasništu se tačno nalazi ovaj objekat. Da bi se jedan projekat, kao što je ovaj, pravno i sigurno mogao realizovati na terenu trebaju se riješiti ovi problemi. Nama je bitno da se kvaliteno uradi planiranje prostora, kako bi sutra svaki centimetar prostora u gradu Mostaru imao svoju funkciju i da bude iskorišten na pravi način uz nadu da će i pravne stvari biti posložene", kaže Bubalo.

Zavod je ovim idejnim projektom svim budućim investitorima dao smjernice načina uređenja ovog dijela grada.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije