Želite iznajmiti smještaj u Sarajevu? Pripremite se za ovu proceduru

05.08.2019. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Želite iznajmiti smještaj u Sarajevu? Pripremite se za ovu proceduru

Pitanje od kojeg kreću oni koji se odluče na ovaj korak je da li iznajmljivati sobu u svom domaćinstvu ili već iznajmljivati kao registrovan obrt?

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina imala veliki turistički porast, te je sve veća ponuda smještaja. Pojavio se i novi trend da sve više stanovnika Sarajeva svoje stanove u središtu grada iznajmljuje turistima.

Pitanje od kojeg kreću oni koji se odluče na ovaj korak je da li iznajmljivati sobu u svom domaćinstvu ili iznajmljivati kao registrovan obrt?

Kao i sve u našem društvu, tako je i ovaj segment poslovanja veoma komplikovan. 

Istražujući područje Općine Stari Grad, u kojoj se najviše nekretnina i izdaje, ekipa portala Akta.ba došla je do zaključka da je potrebno najmanje dva mjeseca da biste iznajmili jednu sobu, ili pak cijeli stan.

Prvi korak koji je potrebno napraviti je dobijanje Rješenja o ispunjavanju minimalno tehničkih i drugih uslova za izdavanje smještajnih objekata u domaćinstvu.

Pod pojmom "domaćinstvo" podrazumijeva se da želite iznajmiti smještajni kapacitet:

-           Soba u domaćinstvu 

-           Apartman u domaćinstvu,

-           Studio apartman u domaćinstvu, 

-           Kuća za odmor u domaćinstvu, 

-           Kamp u domaćinstvu. 

Dokumentacija koja se predaje u Općini Stari Grad da bi se dobilo Rješenje je dokaz da niste kažnjavani, dokaz o vlasništvu, preko atesta za elektro instalacije, gromobrane, zaštitu od požara, ovjerenih izjava i mnogo skupih taksi.

Taksativno, to izgleda ovako:

-           Uvjerenje o državljanstvu; 

-           Dokaz o poslovnoj sposobnosti; 

-           Dokaz o vlasništvu objekta; 

-           Dokaz da nije Pravosnažnom sudskom presudom ili rješenjem o prekršaju izrečena mjera sigurnosti ili zaštitna mjera zabrane pružanja usluga u domaćinstvu; 

-           Zapisnik o pregledu elektro instalacija izdat od ovlaštene institucije - ne stariji od 5 godina, (atestiranje elektro instalacija u prostoru) - (ovjerena kopija). Uz Zapisnik priložiti ovlaštenje od nadležne institucije; 

-           Zapisnik o pregledu, mjerenju i ispitivanju izvedenih plinskih instalacija izdat od ovlaštene institucije - ne stariji od 5 godina. Uz Zapisnik priložiti ovlaštenje od nadležne institucije; 

-           Zapisnik o primjenjenim mjerama zaštite od požara. Uz Zapisnik priložiti ovlaštenje od nadležne institucije; 

-           Zapisnik o primjenjenim mjerama zaštite na radu. Uz Zapisnik priložiti ovlaštenje od nadležne institucije; 

-           Zapisnik o pregledu gromobranske instalacije ako je izvedena na objektu instalacija - ne stariji od 5 godina. Uz Zapisnik priložiti ovlaštenje od nadležne institucije; 

-           Zapisnik o pregledu i ispitivanju dimnjaka ukoliko isti postoji - izdat od ovlaštene institucije. Uz Zapisnik priložiti ovlaštenje od nadležne institucije; 

-           Priznanica o uplati naknade za pregled prostora u iznosu od 255 KM, te taksa od 8 KM

 

Kada završite sa općinskom Komisijom, imate mogućnost dva odabira - da postanete paušalac ili mali obrt. 

Mnogima je paušal manja obaveza, te postane uglavnom dominantniji izbor za iznajmljivače. Ipak, ni tu procedura nije jednostavna.

Pored nabavke protivpožarnih aparata, iznajmljivač mora pozvati i firmu koja će izvršiti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. 

Ukoliko i on živi u tom stanu, mora imati potvrdu od nadležne institucije, da nije obolio od neke zarazne bolesti i od psihologa da je stabilna i podobna osoba za iznajmljivanje (iako čisto sumnjamo da može ostati psihički zdrava poslije ovolike papirologije).

To nije sve. Iznajmljivač je obavezan voditi Knjigu domaćih gostiju, Knjigu stranih gostiju i Knjigu žalbi, a pored ovoga i na web stranici Ministarstva sigurnosti BiH www.estranac.ba unositi te iste podatke.

Obaveza iznajmljivača je prijaviti/odjaviti u Turističkoj zajednici KS sve domaće i strane goste u roku od 24 sati po dolasku i u roku od 24 sata po odlasku preko aplikacije www.ks.prijava.ba.

Naravno, potrebno je ovjeriti Knjigu stranih gostiju po cijeni od samo 50 KM!

Nakon što se završi osnovna procesura, iznajmljivač se mora obratiti Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Kao iznajmljivač dužan je uplatiti godišnji paušalni iznos boravišne takse koji iznosi 50,00 KM po krevetnoj jedinici, te uplatiti članarinu Turističkoj zajednici.

I da tu ne bude kraj, kao šlag na torti, slijede i obaveze prema Poreznoj upravi.

Porez na prihod od iznajmljivanja nekretnine plaća se po stopi od 10% na osnovicu poreza na dohodak. Osnovicu predstavlja razliku između ukupno oporezivih prihoda umanjenih za rashode. Moguće je ostvariti priznavanje rashoda od 50% na prihod ostvaren od iznajmljivanja stanova, soba i kreveta putnicima i turistima za koje je plaćena boravišna taksa – paušal. 

Napominjemo da je opisana procedura za objekte sa 3* i manje, dok je za objekte koji pripadaju kategoriji 4* i 5* nadležno Federalno ministarstvo okoliša i turizma. 

Ukoliko se pak odlučite da iznajmljujete registrovani kao mali obrt, slijede sve obaveze kao za bilo koji drugi obrt, od fiskalne kase, izdavanja računa, plaćanja osiguranja i turističkih taksi svim nivoima vlasti…

U nastavku pogledajte i kompletan vodič za iznajmljivanje smještaja u Kantonu Sarajevu .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije