Cijena 82 miliona KM: BHRT prodaje zemljište za gradnju Kongresnog centra u Sarajevu

13.04.2021. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Cijena 82 miliona KM: BHRT prodaje zemljište za gradnju Kongresnog centra u Sarajevu
OTVORI GALERIJU

Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 300 i 400 miliona KM.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Općina Novi Grad Sarajevo objavili su javni poziv za prodaju nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa "Kongresni centar Sarajeva"

Licitacija će biti održana 12. maja u 13 sati. Prodaje se nekoliko nekretnina, od kojih je najveća ekonomsko dvorište, odnosno gradilište od 28.000 kvadratnih metara. U ponudi je još i ekonomsko dvorište od oko 800 kvadrata te zgrada od oko 500 kvadratnih metara. Ukupna početna cijena za sve nekretnine je 82 miliona KM. Cijena je iskazana bez PDV-a i on se, kako navode iz BHRT-a, plaća u skladu sa zakonskim propisima.

Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 300 i 400 miliona KM.  

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije  godine.

Kongresni centar Sarajeva gradit će se u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Objekat će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna zona općine Novi Grad.

U sklopu kompleksa gradit će se hotel visoke kategorije sa pet zvjezdica, a goste će moći primiti u 300 soba i 34 apartmana, zatim šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.

Ovaj projekat će uvrstiti Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i svijeta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj sa 39 spratova, a poseban značaj će imati kongresni dio sa nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je polivalentna sala, čiji koncept omogućava brzu i dinamičnu transformaciju, te mogućnost organizacije raznih oblika manifestacija (revije, ples, tribine, zvanične svečanosti i slično), kao i koncertna dvorana s binom koja može primiti 734 gledaoca, sa pozornicom za 100 izvođača. Planirano je i multipleks kino, te više različitih dvorana na spratovima u kojima bi se mogli održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao i press centar.

Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra planirano je formiranje pet međuetaža, koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa će se moći direktno pristupiti iz garaže, koja se prostire na 65.544 m2 na tri etaže.

Izgradnjom ovog objekta Općina Novi Grad će dobiti i centralni trg, predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajeva biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela.

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, smatra kako bi se izgradnja Kongresnog centra Sarajevo mogla smatrati prekretnicom i paradigmom razvoja kako Novog Grada tako i Sarajeva, a ovaj vrijedni kompleks bi postao jedan od simbola Sarajeva i ovog dijela Jugoistočne Evrope.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije