BBI Real Estate kupio nekretnine Feroelektra, Stanić naplaćuje potraživanja i rekao zbogom Sarajevu

24.09.2021. 11:11 / Izvor: Akta.ba
BBI Real Estate kupio nekretnine Feroelektra, Stanić naplaćuje potraživanja i rekao zbogom Sarajevu

Nekretnine Feroelektra prodate su jučer za oko 15,5 miliona maraka, a kupac je BBI Real Estate, nekretninska kompanija BBI banke.

Nekretnine Feroelektra prodate su jučer za oko 15,5 miliona maraka, a kupac je BBI Real Estate, nekretninska kompanija BBI banke. 

Nekretnine uključuju sjedište kompanije u ulici Maršala Tita i kompleks građevinskog zemljišta sa skladištem u Halilovićima.

Time će se naplatiti potraživanja po osnovu pozajnica u iznosu od 2 miliona maraka koje je Stanić Invest dao Feroelektru, svom nekadašnjem privatiziranom preduzeću. On će potraživanja naplatiti uz kamate.

Nakon licitacije Goran Stanić, predstavnik Stanić grupacije, kazao je za Al Jazeeru Balkans da je ovim pravda zadovoljena nakon 18 godina, te je rekao "zbogom Sarajevu", kazavši da u njemu "ne postoji mogućnost normalnog funkcionisanja". 

Dijelom novca od prodaje Ferolektra bit će naplaćena i potraživanja radnika po osnovu višegodišnjih dugovanja za poreze i doprinose

Direktor Feroelektra Senad Smajić izjavio je da je ovo najcrnji scenarij za kompaniju, jer su im prodane nekretnine bile glavni izvor prihoda. 

Kazao je da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo tražilo mjere zabrane upravljenjem nekretninama i obustavu prodaje, ali da to Kantonalni sud nije uvažio. Priložit će žalbu, ali kaže da ne očekuju previše te će 56 radnika vjerovatno ostati bez prihoda. 

"Ne treba više niko ništa da istražuje, treba staviti ključ u kapiju i završiti priču o Feroelektru", kazao je za Al Jazeeru Balkans.

Licitacija za prodaju imovine Feroelektra, trgovačke kompanije iz vremena bivše Jugoslavije, pokrenuta je kako bi se bivšem vlasniku, Stanić Investu, namirila potraživanja. 

Kompanija Stanić Invest upravljala je Feroelektrom od 2004. sve do 2016. godine, kada je trgovačko preduzeće vraćeno u državno vlasništvo. Ustanovljeno je da Stanić Invest nije izvršio privatizacijsku obavezu o investiranju u Feroelektro u vrijednosti 12 miliona eura, te zaposlenju dodatnih 200 radnika. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije