Islamska zajednica od Grada Tuzla zahtijeva obustavu gradnje na vakufskom zemljištu

14.12.2021. 13:50 / Izvor: Akta.ba
vakuf Turali-beg

Povodom uzurpacije vakufskog zemljišta, vakufa Turali-bega površine 14.000 m2 u Tuzli, advokati Salihović i Oruč su na konferenciji za medije iznijeli niz pravnih činjenica.

Advokati Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huso Salihović i Esad Oruč, smatraju da Grad Tuzla, Bingo d.o.o i Tuzla remont moraju obustaviti dalje radove na nekretnini Turali-begov vakuf dok se ne okončaju pravni procesi koji se vode pred različitim sudovima i organima i kako bi Islamska zajednica u BiH bila u mogućnosti da ostvari svoja restitucijska prava.

Povodom uzurpacije vakufskog zemljišta, vakufa Turali-bega površine 14.000 m2 u Tuzli, advokati Salihović i Oruč su na konferenciji za medije iznijeli niz pravnih činjenica kojima dokazuju da Turali-begov vakuf naturaliziran.

Salihović je pojasnio da su brojni vakufi, zadužbine, doživjeli i doživljavaju tešku sudbinu različitih političkih sistema, vlada u bivšoj Jugoslaviji, ali i sada u Bosni i Hercegovini, jer su im nacionalizirane nekretnine: poslovni, stambeni prostori, zemljište.

Zakon o restituciji u BiH nije donesen i ta nepravda, kako je kazao, nije ispravljena.

Podsjetio je da nacionalizirana vakufska imovina treba da ima status quo, jer postoji zabrana otuđivanja i raspolaganja tom imovinom.

Vakufska imovina, koja je u sastavu vakufa Gazi Turali-bega u Tuzli, je prometovana, a kako je Oruč pojasnio, 9. februara 2015. godine u Općinskom sudu Tuzla zaključena je nagodba između Grada Tuzla, Remont d.o.o. , kao i društvo Bingo, te je izvršen prijenos vlasništva nekretnine na ta dva subjekta.

vakuf Turali-beg advokati

Vakufska direkcija je po saznanju 2015. godine pokrenula postupak poništenja te sudske nagodbe, pred općinskim sudom. Krajem 2018. godine Općinski sud u Tuzli je odlučio da Vakufska direkcija nema pravni interes za vođenje postupka.

Vakufska direkcija BiH je potom uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH, a Medžlis IZ Tuzla je pokrenuo novu tužbu pred Općinskim sudom u Tuzli i za utvrđenje ništavnosti predmetne sudske nagodbe.

"Nije to usamljen slučaj u Tuzli, nažalost, ovakav vid prometovanja vakufskom imovinom poprima obilježja pojave na podruja MIZ Tuzla", kazao je Salihović.

Oruč je zaključio da je potrebno da Grad Tuzla, zajedno sa društvom Bingo d.o.o. i Tuzla-remont d.o.o. obustave dalje radove na predmetnoj nekretnini, dok se ne okončaju svi postojeći i tekući pravni procesi koji se vode pred različitim sudovima i različitim organima.

Vakufska nekretnina Turali-begov vakuf egzistira više od 450 godina, a sljedeće godine planirano je obilježavanje 450 godina vakufname Gazi Turali-bega.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije