Obnovljivi izvori

Novoformirano preduzeće iz Ljubinja uskoro će u vlasništvu imati Hidroelektranu Mrsovo

06.01.2023. 09:28 / Izvor: RTRS
obnovljivi izvori

Republika Srpska želi da dođe do što više koncesija iz obnovljivih izvora energije.

Novoformirano preduzeće Obnovljivi izvori energije iz Ljubinja uskoro će u vlasništvu imati i Hidroelektranu Mrsovo instalisane snage 37,3 megavat-časa i godišnje proizvodnje 165 gigavat-časova, saopšteno je iz Elektroprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je težnja cijelog svijeta da se razvijaju projekti iz iz obnovljivih izvora energije, te da je ovo preduzeće već pribavilo koncesije za četiri male hidroelektrane, a u toku je analiza još tri energetska projekta.

Direktor preduzeća Obnovljivi izvori energije, Siniša Šišić izjavio je da je opredjeljenje Elektroprivrede Republike Srpske i Vlade Srpske da apsolutno pomognu realizaciju ovog projekta jer je inovirana studija ekonomske opravdanosti pokazala da će se on isplatiti za manje od 10 godina, dok je studija ekonomske opravdanosti za HE Dabar 16 godina.

On je naglasio da Republika Srpska želi da dođe do što više koncesija iz obnovljivih izvora energije kako bi omogućila energetsku stabilnost i nezavisnost.

Šišić je rekao da će svi isplativi projekti koji su spremni za izvođenje, bilo da je riječ o korištenju energije vjetra, sunca ili vode, biti u vlasništvu Republike Srpske.

"Sve spekulacije o ovakvom pristupu i ovom projektu mogu doći samo od nekompetentnih ljudi koji ne misle o energetskoj budućnosti Republike Srpske", naveo je Šišić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije