Zakupci zainteresovani za centar grada

Slobodno više od 50 poslovnih prostora u vlasništvu Zenice

23.02.2023. 09:07 / Izvor: Akta.ba
ZENICA

Na području Zenice trenutno je 325 poslovnih prostora u vlasništvu grada koji su izdati u zakup.

Na području Zenice trenutno je 325 poslovnih prostora u vlasništvu grada koji su izdati u zakup, a od ovog broja se za 202 poslovna prostora naplaćuje mjesečna zakupnina dok su 123 poslovna prostora data na korištenje raznim ustanovama i javnim preduzećima, te nevladinim udruženjima bez obračunavanja zakupnine.

Pored navedenih, putem Službe za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem data su u zakup i 23 poslovna prostora u društvenim domovima uz naplatu zakupnine, a trenutno je slobodno 58 poslovnih prostora.

Prema riječima Tee Pinjić, Stručnog saradnika za upravno rješavanje u Službi za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, na posljednjem javnom oglasu za davanje u zakup poslovnih prostora, objavljenom u decembru prošle godine, ponuđeno je 29 poslovnih prostora.

"Na javni oglas se prijavilo 12 ponuđača za šest poslovnih prostora, a po provedenoj proceduri ugovor je potpisan sa šest novih zakupaca koji su dostavili najviše ponude. Prema dosadašnjem iskustvu, građani su više zainteresovani za poslovne prostore u centru grada ili u užoj jezgri, gdje očekuju bolji promet pri obavljanju svoje djelatnosti. Također, više su zainteresovani za prostore površine od 20 do 40 metara kvadratnih", objašnjava Pinjić.

Ističe da javni oglasi za davanje poslovnih prostora u zakup u prosjeku objavljuju na svaka tri ili četiri mjeseca, a priprema se kada Služba raspolaže slobodnim poslovnim prostorima koji bi mogli biti atraktivni potencijalnim zakupcima.

"Naime, određeni broj poslovnih prostora, koji su u lošem stanju, devastirani ili se nalaze na neatraktivnim lokacijama, se objavljuju nekoliko puta na javnim oglasima, uglavnom bezuspješno, pa se iz tog razloga javni oglas priprema kada se oslobode novi prostori", zaključuje Pinjić.

S obzirom na to da je procedura po posljednjem javnom oglasu tek nedavno završena, novi javni oglas očekuje se otprilike kroz dva mjeseca, saopćeno je iz Odsjeka za protokol i informisanje Gradske uprave Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije