Prva faza kontrole

U Brčko distriktu počele kontrole plaćanje poreza na izdavanje "stan na dan"

14.06.2023. 07:34 / Izvor: Akta.ba
brčko

Poreska uprava Brčko distrikta Bosne i Hercegovine započela je kontrolu plaćanja poreza za izdavanje nekretnina za stanovanje tzv. "stan na dan".

Poreska uprava Brčko distrikta Bosne i Hercegovine započela je kontrolu plaćanja poreza za izdavanje nekretnina za stanovanje tzv. "stan na dan“. U prvoj fazi kontrole biće izricane samo preventivne mjere, dok pozitivni zakonski propisi za prekršioce predviđa kazne od 100 do 300 KM.

Direktorica Poreske uprave Brčko distrikta BiH Tatjana Mihajlović napominje da je Zakonom o porezu na dohodak Brčko distrikta propisana obaveza za sva fizička lica koja izdaju stanove, poslovne objekte, garaže i slično, da prijave ostvarene prihode Poreskoj upravi putem poreskih obrazaca, te da plate porez po osnovu ostvarenog prihoda u iznosu od 10 posto.

"Ovom prilikom bih i da napomenem da sva ona lica koja izdaju stanove po principu tzv. 'stan na dan', a ta aktivnost je kao što vidimo u posljednje vrijeme uzela maha i na području Brčko distrikta, takođe su dužna da prihod po osnovu izdavanja 'stana na dan' prijave putem odgovarajućih obrazaca za prijavu izdavanja pokretne imovine i imovinskih prava koji se mogu naći na našoj web stranici i sastavni su dio Zakona o porezu na dohodak", poručila je Mihajlović.

Ona je kazala da su oni koji se bave izdavanjem zvanim "stan na dan“, osim popunjavanja odgovarajućih obrazaca, dužni prijaviti i troškove ukoliko ih imaju, jer je spomenuti zakon definisao da ti troškovi prilikom izdavanja mogu da se priznaju u iznosu od 50 posto, a na preostali dio plaća se porez.

"Prema evidencijama Poreske uprave u Brčko distriktu, imamo osam lica koja plaćaju porez za izdavanje 'stan na dan', dok je za ona lica koja ne prijavljuju ovu i druge vrste poreza za izdavanje objekata za stanovanje u toku kontrola istih kako bi i oni izmirili svoje poreske obaveze", potvrdila je Mihajlović.

Ona je pojasnila da ako na terenu budu pronađena lica koja su prekršioci ovog zakona, prvo će im biti izrečene preventivne mjere kako bi bili upoznati sa njihovim obavezama, dok se kasnije pristupa izricanju novčanih kazni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije