Postavljena i tabla

Dok čeka odluku suda: Općina Centar uređuje svoj hotel Plaža Zelenika u Herceg Novom

26.07.2023. 10:29 / Izvor: Akta.ba
centar

Općina Centar čeka presudu Vrhovnog suda Crne Gore kako bi u svoj posjed ponovo vratila hotel Zelenika.

Općina Centar čeka presudu Vrhovnog suda Crne Gore kako bi u svoj posjed ponovo vratila hotel Plaža Zelenika - Herceg Novi, piše Akta.ba.

"Dok čekamo konačnu potvrdu presude Vrhovnog suda CG o povratu našeg hotela u Zeleniki, u dogovoru sa Katićem, Predsjednikom opštine Herceg Novi, izvršeno je čišćenje objekta, postavljena nova kapija, naš kolega Dragoljub će se brinuti o zaštiti. Simboličan, ali važan korak ka konačnom cilju. Idemo dalje", saopćio je načelnik Srđan Mandić.

Podsjećamo, općina Centar i Opština Herceg Novi su 1977. uspostavile bratske odnose, a osim toga zajednički interes im je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i sudskog spora u vezi navedenog hotela, što su naglasili tokom susreta svi učesnici sastanka.

Pomenuti hotel je nacionalizovan 1948., a Opština Herceg Novi ga je 1960. predala Općini Centar Sarajevo.

Presudom Vrhovnog suda Crne Gore 2018. hotel Plaža Zelenika je predat u posjed Općini Centar, ali je kroz upravne sporove i žalbe odbijena uknjižba, tako da sudski proces i dalje traje.

"Arhitektura je iz doba austrugarske vladavine, a Opštini Herceg Novi je prioritet da se to pitanje što prije riješi i da se hotel stavi u funkciju. Kao takav on je potreban Herceg Novom, ponajviše iz ugla istorijskog naslijeđa“, kazao je Katić i dodao da će lokalna samouprava pomoći da se dio oko hotela uredi, do okončanja sudskog spora.

Ovo je prvi hotel sagrađen na ovom dijelu Jadrana 1902. godine. 

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije