Inflacija igra ulogu

Mjesečno iznajmljivanje stana i do 3.500 KM: Postaje li krov nad glavom luksuz?

30.08.2023. 14:18 / Izvor: N1
NEKRETNINE

Čini se da situacija sa cijenama nekretnina u Bosni i Hercegovini nikada nije bila gora.

Čini se da situacija sa cijenama nekretnina u Bosni i Hercegovini nikada nije bila gora. Dok ne tako davno, dom je bio sinonim za stabilnost i sigurnost, danas se mnogi suočavaju s nemogućnošću ulaska na tržište nekretnina. Inflacija igra ulogu, nesigurnost cvjeta, a stanovnici se pitaju - hoće li vlastiti krov nad glavom postati luksuz koji sebi mogu priuštiti samo rijetki?

Ova situacija rezultat je niza faktora koji su se spojili kako bi stvorili savršenu oluju na tržištu nekretnina u BiH.

Inflacija i geopolitička situacija predstavljaju jedan od glavnih krivaca, dovodeći do rasta troškova gradnje i održavanja nekretnina.

Uz to, prisustvo dijaspore koja aktivno ulaže u nekretnine u zemlji dodatno povećava potražnju, često nadmašujući dostupnu ponudu. Kombinacija ovih faktora stvorila je složeno okruženje.

Samo površni pogled na jednu od najpopularnijih stranica za kupovinu i prodaju nekretnina olx.ba pokazuje nam zastrašujuću situaciju.

Stan od 65 kvadratnih metara u sarajevskom naselju Dobrinja sada je na tržištu po cijeni od 205.000 KM. Ali koncem 2021. godine, stanovi s gotovo identičnim karakteristikama koštali su između 135.000 i 150.000 KM.

U Vogošći, gdje se skromna garsonjera od skoro 15 kvadratnih metara prodaje za nevjerovatnih 49.000 KM.

Međutim, ne zadržava se kriza samo unutar granica Sarajeva. Niti drugi gradovi u Federaciji BiH nisu pošteđeni ovakve situacije.

Tako na primjer, prosječan stan od 50 kvadratnih metara u Tuzli se cijeni između 150.000 i 160.000 KM.

To je slučaj sa starogradnjom. U novogradnji, situacija je znatno gora. Tu se cijene stanova od oko 70 kvadrata kreće između 235 i 350 hiljada KM.

Ako krenemo južno prema Hercegovini, jednosoban stan od 30 kvadrata u starogradnji u Mostaru ima cijenu od gotovo 60.000 KM dok garsonjera površine 25 kvadratnih metara u novogradnji ima cijenu od 90.000 KM.

Dok cijene za kupovinu stanova dosežu nove visine, ista priča nastavlja se i na polju iznajmljivanja stanova.

U srcu glavnog grada, u općinama Novo Sarajevo i Centar, iznajmljivanje stana od oko 60 kvadratnih metara u starogradnji prosječno košta oko 800 KM mjesečno bez režija.

Međutim, ova brojka dobiva novu dimenziju kada je riječ o novogradnjama, gdje cijene najma mogu doseći i nevjerovatnih 1.500 do čak 2.000 KM.

U luksuznoj novoj zgradi Waves u sarajevskom naselju Pofalići, cijena mjesečnog najma stana od 97 kvadratnih metara je basnoslovnih 3.500 KM.

Priča sa iznajmljivanjem stanova slična je i u drugim gradovima poput Tuzle i Mostara.

U Tuzli, prosječna cijena najma stana od 60 kvadratnih metara iznosi oko 500 KM, dok se u Mostaru sličan stan u staroj gradnji iznajmljuje za otprilike 400-450 KM.

Međutim, kao što se to često događa, cijene naglo skaču za stanove u novogradnjama, gdje se cifre penju na oko 600 KM u Tuzli i 550-600 KM u Mostaru.

Ova sve prisutnija dinamika ne samo da stavlja pritisak na budžete potencijalnih stanara, već dodatno naglašava potrebu za rješavanjem složenih pitanja koja prate tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Pritisak na tržište nekretnina je veoma osjetan, čineći kupovinu i iznajmljivanje nekretnina dostupnijim samo određenim slojevima društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije