Bajka je počela: Gradi se atraktivno eko-turističko naselje nadomak Sarajeva

Investicije / NEKRETNINE

Bajka je počela: Gradi se atraktivno eko-turističko naselje nadomak Sarajeva

01.10.2010. 15:48 / Izvor: eKapija.ba

Ecofutura je projekt izgradnje jedinstvenog turističkog naselja, eko sela, u prekrasnom prirodnom ambijentu, a tvorci ove iznimne ideje i njihovi partneri imaju za cilj podizanje ekološke svijesti, propagiranje zdravog načina života, te promicanje života u skladu s prirodom.

Ecofutura se prostire 12 kilometara od Sarajeva na površini od 12 hektara, a ukupna vrijednost ovog jedinstvenog i pionirskog projekta iznosi 3.890.000 KM. Veoma zanimljiva činjenica jeste da je dio projekta Ecofuture kreditiran od strane domaće banke. Ovo je interesantno s obzirom na činjenicu da domaće banke, ali i druge institucije, do sada nisu dovoljno prepoznavale značaj ekoloških projekata.

U naselju će se koristiti voda iz prirodnih vrela, solarna energija i energija na bio masu - šumski otpad, te organski uzgajati hrana u plastenicima. Izgradnjom neobičnih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta od isključivo prirodnih materijala, kao što su drvo, slama i glina, u bajkovitom duhu Ecofuture, povećat će se kvaliteta opće turističke ponude u BiH što će doprinjeti bržoj afirmaciji naše zemlje u svjetskim turističko-ugostiteljskim okvirima.

Pored tri kuće za goste, kapaciteta 92 ležaja, restorana organske hrane, amfiteatra, fitness i yoga centra i parkinga sa 50 mjesta, planirana je izgradnja dobro osmišljenih sportsko-rekreativnih staza, kao i maštovito uređenog zabavno-dječijeg parka. Ovo naselje će imati i zanatske radionice u kojima će se gosti izraziti kroz umjetničke forme i istaći svoju kreativnost koristeći različite prirodne materijale.

U ponudi će biti mnogobrojni turistički obilasci, te zabavni večernji programi u organizaciji Ekofutura Art-a. Pored ovih sadržaja zabavno-rekreativnog karaktera u Ecofuturi će vam biti dostupni zdravstveni tretmani sa saunom i masažom kao i različiti edukativni seminari.

Nosioci ovog projekta streme ka proširenju ideje na područje cijele Bosne i Hercegovine, te uspostavljanju efikasne regionalne saradnje. Iz tog razloga ovaj projekt nije samo od lokalnog interesa, već i od evropskog značaja.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije