Kupovina kuće ili stana

Tešanj nastavlja sa sufinansiranjem profitne marže za rješenje stambenog pitanja mladih

24.01.2024. 15:43 / Izvor: Fena
tešanj

Tešanj nastavlja sa sufinansiranjem profitne marže mladim za kupovinu ili izgradnju stana ili kuće.

Općina Tešanj nastavlja i u 2024. godini s praksom subvencioniranja profitne marže za rješavanje stambenog pitanja mladih s područja te općine, odnosno za kupovinu prve nekretnine za stanovanje, potvrdio je Feni načelnik te općine Suad Huskić.

Općina Tešanj i Bosna Bank International (BBI), kako je naveo, potpisali su još krajem 2022. godine ugovor o subvencioniranju profitne marže za stambena finansiranja za mlade s područja općine Tešanj. 

"Na ovaj način, mladi sa područja općine Tešanj, koji još uvijek nisu riješili stambeno pitanje, imali su priliku to učiniti po povoljnim uslovima finansiranja, uz subvenciju profitne marže. Javni poziv na koji se prijavilo 15 kandidata koji su ispunjavali definisane uslove, realiziran je tokom 2023. godine. Budući da sredstva nisu utrošena u planiranom periodu, ponovljeni poziv je objavljen i početkom ove godine", kazao je Huskić.

Pravo učešća za subvenciju profitne marže imaju mladi do 35 godina starosti za kupovinu novoizgrađenog ili stana u izgradnji, kao i kupovine kuće u izgradnji ili potpuno nove gradnje kuće. 

"Općina Tešanj će subvencionirati profitnu maržu za prvih pet godina otplate stambenog finansiranja, čiji iznos ne prelazi 50.000 KM te čiji rok otplate nije duži od 20 godina. Osim preostalih sredstava po javnom pozivu iz 2023. godine, u budžetu Općine Tešanj za 2024. godinu planirana su sredstva i za novi javni poziv za sufinansiranje kamata za stambeno zbrinjavanje mladih", istakao je Huskić.

Program podrške rješavanju stambenog pitanja mladih, dodaje, dio je šireg programa podrške mladima. 

"Nedavno smo potpisali ugovore sa devet mladih osoba, kojima je pružena podrška u pokretanju vlastitog biznisa, odnosno njihove poslovne ideje. Među korisnicima ovog poticaja je i Nedžad Hasanić, momak koji se nakon pet godina boravka u Njemačkoj vratio kući", kaže Huskić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije