Sarajevo: Regionalni centar za hranu projekat vrijedan pažnje

20.04.2011. 13:18 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: Regionalni centar za hranu projekat vrijedan pažnje

Među brojnim infrastrukturnim projektima predstavljenim investitorima na posljednjem Sarajevo Business Forumu našao se i Regionalni centar za hranu, koji bi se trebao graditi u glavnom gradu BiH.

Projekat Agro-centra jedinstven je po orginalnosti ideje, namjeni, ali i visini investicije. Iza projekta stoji sarajevska firma KGI Konstrukt, koja je bila projektant na izgradnji stambenog kompleksa Koševo Vrtovi sunca. Firma postoji više od osam godina, a specijalizirana je u oblasti projektovanja, nadzora i finansijskog inžinjeringa.

Njihova zamisao jeste da se u ilidžanskom naselju Doglodi u Sarajevu, izgradi regionalni centar za hranu, koji bi se sastojao od nekoliko posebnih objekata, a čija bi osnovna namjena bila prijem poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda namjenjenih za uvoz i izvoz. Agro-centar bi također služio i kao prostor za skladištenje rezervi, te bi obezbijeđivao sirovine za proizvodnju hrane u Kantonu Sarajevu i regionu.

Procjene su da bi ukupni prihodi u narednih deset godina iznosili preko milijardu maraka, tačnije 569.800.000 eura. Za pokrivanje troškova trebalo bi izdvojiti nepunih 380 miliona eura, tako da bi profit za sve one koji budu učestvovali u izgradnji i realizaciji projekta iznosio 190 miliona eura.

Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 170 miliona eura, a autor projekta, kompanija KGI Konstrukt bi obezbijedila zemljište i projektnu dokumentaciju.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije