Ganićev fakultet seli se u nove prostorije: U zgradu na Ilidži uloženo 10 miliona KM

24.12.2011. 12:06 / Izvor: eKapija.ba
Ganićev fakultet seli se u nove prostorije: U zgradu na Ilidži uloženo 10 miliona KM

Sarajevska škola nauke i tehnologije, prvi privatni univerzitet u BiH kojeg je 2004. godine osnovao profesor Ejup Ganić, naredne godine preselit će u novu zgradu koja se gradi u sklopu studentskog kampusa na Ilidži.

U izgradnju i opremanje objekta bit će uloženo oko deset miliona KM, a ova investicija će otvoriti mogućnost većem broju studenata da postane dio Sarajevo School of Science and Technology, ističe u razgovoru za eKapiju Emir Ganić, izvršni direktor ovog univerziteta.

Kako saznajemo, svi grubi radovi na zgradu su završeni, a trenutno se u unutrašnjosti završavaju rigips i podovi nakon čega će početi ugradnja i montaža saniratija, a potom i ostalog namještaja.

"Riječ je zaista o impozantnom prostoru, korisne površine od preko 10.000 metara kvadratnih. Na šest spratova zgrade nalazit će se prostorije za predavanja, amfiteatri, kompjuterske laboratorije za izvođenje vježbi i programiranje, kancelarije i kabineti za profesore, sale za konferencije i seminare, dva vanjska amfiteatra, knjižara, velika biblioteka, prostori za studentske klubove, kopirnica i gift shop", navodi Ganić.

Nova zgrada SSST-a, ističe on, sadržavat će sve ono što je neophodno za studente i profesore u procesu obrazovanja, no neće niti zapostavljene niti njihove potrebe tokom vannastavnih aktivnosti.

Tako su unutar nove zgrade predviđene i prostorije za odmor i druženje, opremljene plazmama, kompjuterima, kablovskom TV, wifi, playstation, muzičkim razglasom. Tu nalaziti i veliki restoran sa terasom na vrhu zgrade, te mali restoran u prizemlju kod vanjskih amfiteatara.

Sve prostorije će biti opremljene najsavremenijom tehnologijom za izvođenje nastave, što podrazumjeva 3D projektore, digital surround sound, interaktivne table za izvođenje nastave, cisco video link i sl.

U izgradnji novog doma SSST-a učestvovalo je nekoliko firmi, a kao glavni izvodač za sve grube radove angažovana je kompanija firma "Falkense". Izrada unutrašnje stolarije povjerena je firmi "Ans Drive", portal i vanjska stolarija su djelo firme "Hano", dok je za vodu, kanalizaciju, struju, grijanje i sl. zadužena fima ELTE3m.

Idejni projekat je tokom izgradnje nekoliko puta mijenjan, ali u konačnici za izgled nove zgrade najzaslužniji je prof. Ejup Ganić, rektor Univerziteta. Završetak radova i preseljenje u vlastite prostorije planirano u prvoj polovini 2012 godine.

"Univerzitet SSST konstantno ulaže u razvoj svoje infrastrukture i nastavnog kadra, te raspolaže najsavremenijom opremom za izvođenje nastave, što već garantuje odlične kvalitet nastave. Ipak, preseljenje u novi, vlastiti prostor apsolutno će utjecati na generalno unaprijeđenje rada Univerziteta. Bolji uslovi i za studente i profesore, više prostora, svi naši fakulteti na jednom mjestu, te bolji `alati` za izvođenje nastave olakšat će i poboljšat nastavni proces i studentske aktivnosti", ističe naš sagovorik.

On posjeća da je ovaj univerzitet vrlo brzo nakon osnivanja, sa svojim visokim standardima postao poznat kao jedna od okosnica savremenog obrazovanja u BiH. U namjeri da ponudi programe koji će pratiti svjetske standarde obrazovanja, SSST je uspostavio saradnju sa Univerzitetom Buckingham u Velikoj Britaniji, te na taj način diplomantima obezbijedio dvije diplome – diplomu SSST prema bolonjskim principima studija, te diplomu Univerziteta u Buckinghamu.

U sastavu SSST djeluje šest fakulteta: Fakultet kompjuterskih nauka, Fakultet informacionih sistema, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i međunarodnih odnosa, Fakultet stranih jezika (engleski i njemački) i Sarajevska filmska akademija, te šest istraživačkih instituta. Nastava se odvija na engleskom jeziku.

"Univerzitet njeguje tendenciju razvoja, te svake akademske godine kreira i uspostavlja nove, ali i inovativne nastavne programe. Cilj SSST je svojim studentima pružiti visokokvalitetno obrazovanje, te znanja i zvanja koja je će biti konkurentna na tržištima rada i nauke", kaže Ganić.

Nastavu pružaju profesori i asistenti koji su svoje obrazovanje stekli na prestižnim svjetskim univerzitetima, uključujući Cambridge, Oxford, Stanford itd. Istraživanja na SSST-u realizuju se putem nekoliko istraživačkih centara Univerziteta: Instituta za softverski inženjering i informacione tehnologije, Instituta za prirodne resurse, Instituta za ekonomska i politička istraživanja, Balkanskog instituta za izučavanje konflikata, odgovornosti i pomirenja, Digitalnog Media Centra, te Istraživačkog centra za energiju i vodu. Mnoge organizacije i državne institucije trenutno finansiraju istraživačke radove i razvojne programe na ovom univerzitetu.

N.Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije