"Agh sakkal" i u Sarajevu: Dobrinja dobija moderni park od 11.000 kvadrata

12.01.2012. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
'Agh sakkal' i u Sarajevu: Dobrinja dobija moderni park od 11.000 kvadrata

Naselje Dobrinja, općina Novi Grad, ali i Kanton Sarajevo, uskoro će biti bogatiji za novih 1,1 hektara moderne parkovske površine sa raznovrsnim sadržajima.

Naime, rekonstrukcija parka u naselju Dobrinja V, otpočela u novembru prošle godine, čiji je investitor Diplomatsko predstavništvo Azerbejdžana u BiH, a izvođač radova preduzeće "Park", teče predviđenom dinamikom i u završnoj je fazi.

Izgradnja parka na površini od 11.000 m2, moglo bi se reći i prvog ovakve vrste u našem gradu realizirana je već preko 90% i bez obzira na vremenske uslove i niske temperature trebala bi biti završena u ugovorenom roku, odnosno u narednom mjesecu.

Novi park u naselju Dobrinja V, na površini u blizini kuće Hadžihalilovića i Dobrinjske gimnazije, podrazumijava izgradnju savremenog i moderno opremljenog parka i površina za odmor i rekreaciju za sve populacije, kako djecu i mlade, tako i za one nešto starije stanovnike ovog naselja, ali i cijelog grada.

Tako će ovaj park za nekoliko sedmica krasiti "agh sakkal" što u prijevodu znači "za bijele brade", odnosno starije osobe, mužički, dječiji i sportski paviljon.

Sve zone parka bit će povezane pješačkim stazama, zelene površine bit će ukrašene hortikulturnim sadržajem, ljubitelji sporta imat će na raspolaganju stazu za trčanje dugo gotovo kilometar, zid za sportsko penjanje i stolove za stoni tenis.

S obzirom da se novi park prostire na obje obale rijeke Dobrinje, već je završena izgradnja pješačkog mosta, tako da će posjetioci parka moći bezbjedno i neometano prelaziti s jedne na drugu stranu.

Izgrađeni su betonski stubovi i betonska konstrukcija mosta, popločavanje pješačkih staza, u toku je gradnja zida za sportsko penjanje, finalizira se izgradnja odnosno betoniranje paviljonskih površina i stepeništa.

Staza izgrađena u motivu "azerbejdžanskog ćilima" ukrašavat će ovaj park, a u toku je i hortikulturno ukrašavanja parka koji će krasiti oko 70 novih odraslih stabala i preko 200 sadnica ukrasnog grmlja.

Već su urađene instalacije za video nadzor cjelokupnog parka, tako da će posjetioci istog, ali i sami rekviziti u parku biti bezbjedniji.

Kako je saopćeno je iz KJKP Park, predstavnici investitora prilikom svakog obilaska gradilišta parka pozitivno su iznenađeni dinamikom i količinom radova koji se bez obzira na niske temperature, hladnoću i snijeg svakodnevno i bez prestanka odvijaju.

Svoja pozitivne ocjene i pohvale vrijednim radnicima koji na terenu izvode radova izrazio je i sam ambasador NJ.E. Eldar Hasanov tokom posjete gradilištu u decembru prošle godine.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije