Konkurs bez prijava: Nema interesa za gradnju podzemnih garaža u Novom Sarajevu

26.09.2011. 11:24 / Izvor: eKapija.ba
Konkurs bez prijava: Nema interesa za gradnju podzemnih garaža u Novom Sarajevu

Na javni poziv kojeg je raspisala općina Novo Sarajevo za dodjelu zemljišta gdje se trebaju graditi podzemne garaže nije se prijavila nijedna firma.

Kako je za eKapiju potvrđeno u ovoj sarajevskoj općini, konkurs za je bio otvoren mjesec dana (od 1. juna do 1. jula 2011.) , no zainteresiranih kompanija nije bilo.

Predstavnici ove općine nisu mogli komentirati koji su mogući razlozi slabog odaziva investitora, da li kriteriji po kojima se dodjeljuje zemljište ili finansijska neisplativost izgradnje na ovim lokacijama. Najavljuju da će nakon prvog propalog, uslijediti novi javni poziv, te da postoji mogućnost da će biti uslovi konkursa biti povoljniji kako bi na taj način privukli privatni investitori.

Konkurs se odnosio na dodjelu građevinskog zemljišta za izgradnju podzemnih garaža na dvije lokacije – na mjestu sadašnjeg parking prostora kod poslovnog objekta "AS" i poslovno-stambenog objekta "Šibica" te u naselju Hrasno, kod Tržnog centra "Robot".

Kada je u pitanju izgradnja prve garaže, početna cijena za građevinsku parcelu površine 1692 metra kvadratna iznosila je 1.015.200 KM (600 KM po metru kvadratnom).

Druga parcela u sarajevskom naselju Hrasno površine od 2.000 metara kvadratnih dodjeljivala se po početnoj cijeni od milion KM ( 500 KM po metru kvadratnom).

Od ponuđača se između ostalog zahtjevalo da dostave idejni projekat budućeg objekta, te dokaz o bonitetu firme, odnosno dokaz da su u zadnje tri godine realizovali poslove vrijedne minimalno dva miliona godišnje.

No, bez obzira na slabe rezultate poziva, u ovoj općini kao i cijelom Sarajevu ostao je problem prevelikog broja automobila za koje nije obezbijeđen dovoljan broj parking mjesta. U Novom Sarajevu naglašavaju će nastaviti sve aktivnosti kako bi ovo zemljište priveli krajnjoj namjeni.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije