Kriza eura: Vlasnici kapitala uznemireni, ali ipak se teško odlučuju za kupovinu nekretnina

13.12.2011. 12:33 / Izvor: SRNA
Kriza eura: Vlasnici kapitala uznemireni, ali ipak se teško odlučuju za kupovinu nekretnina

Zabilježena pojačana potražnja za kupovinom nekretnina u Banjaluci usljed krize eura nije dugo trajala i interes kupaca opet stagnira, saznaje Srna u agencijama koje se bave prodajom.

"Bio je porastao interes za stanovima prošle sedmice usljed turbulencije sa eurom, ali kratko je trajalo i tržište se opet ulijenilo. Kako kriza sa eurom jenjava, tako je i zainteresovanost kupaca za stanove sve manja i stagnira", rekla je Srni vlasnik Euroagenta Senka Gatarić-Vasilić.

U Sarajevu je, prema riječima vlasnika agencije za prodaju nerkretnina "Cicko" Amira Hote, sa krizom u eurozoni primjetna veća potražnja za nekretninama, ali je, ipak, ne prati realizacija.

"Zaista se stiče utisak da su vlasnici kapitala uznemireni, zbog čega možda i ima povećanog interesa, ali na kraju ipak ne dolazi do realizacije", rekao je Hota Srni, naglašavajući da je u Sarajevu izražena potražnja za luksuznim stanovima i kućama.

"Ni na teritoriji Istočnog Sarajeva nije primijećen trend povećane kupovine nekretnina, koji bi se mogao dovesti u vezu sa strahom građana od krize u eurozoni", izjavila je Srni direktorica agencije za trgovanje nekretninama "Nek" Ivana Bajić.

Trgovci nekretninama u BiH ni u narednim mjesecima ne očekuju povećanu potražnju za stanovima, jer je kreditna sposobnost građana, a time i njihova kupovna moć - opala.

U "Euroagent" kažu da ne pamte ovakav trend pada tražnje stanova u 22 godine svog poslovanja, i pored toga što su u odnosu na prošlu godinu cijene stanova u Banjaluci, kako novogradnje tako i starogradnje, pale u prosjeku 20 do 25 odsto.

U Banjaluci cijena stanova u starogradnji, zavisno od lokacije, sprata i veličine, te godine izgradnje kreće se od 1.300 do 1.800 KM po metru kvadratnom, a u novogradnji, zavisno od lokacije, od 1.800 do 2.500, pa čak i do 2.700 KM po metru kvadratnom.

Povećana zainteresovanost za kupovinom stanova u Banjaluci zabilježena je ljetos, kad je došlo do naglog skoka švajcarskog franka.

Prema riječima Gatarić-Vasilić, Banjalučani koji duže vrijeme žive i rade u Švajcarskoj ljetos su iskoristili nagli skok švajcarskog franka i uglavnom kupili nove stanove.

"Iako je švajcarski franak stabilna i jaka valuta, naši građani koji tamo žive i rade dugo godina i nisu neki kupci da baš navaljuju da kupuju stanove", dodala je ona.

Kada je riječ o trgovini nekretninama na području Istočnog Sarajeva, nije bilo znatnije promjene trendova u posljednjih godinu dana.

"Uglavnom su traženi manji stanovi do 60 kvadratnih metara čija cijena se kreće između 80.000 i 100.000 KM" - kaže direktorca agencije "Nek" Ivana Bajić, dodajući da su do iznosa od oko 100.000 KM za kupovinu nekretnina građani uglavnom u mogućnosti da podižu kredite.

Ona je najavila da će iduće godine ponuda stanova u novogradnji biti mnogo bogatija, jer je u pripremi ili fazi izgradnje pet šest objekata.

"Nemamo trenutno mnogo završenih stambenih jedinica za prodaju u Istočnom Sarajevu, ali je zato ponuda stanova koje imamo u Federaciji BiH mnogo veća", rekla je ona i dodala da se ljudi u Sarajevu uglanom odlučuju da prodaju nekretnine iz privatnih razloga.

Međutim, povećana ponuda nekretnina nije dovela do smanjivanja cijene.

"I u Sarajevu vlada sličan trend kada je riječ o kupovini nekretnina - traže se manji stanovi do 60 kvadratnih metara površine i po cijeni do 100.000 KM, odnosno do iznosa do kojih su građani u mogućnosti da dižu kredite", kaže direktor agencije "Cicko" Amir Hota.

"Sada je velika praznina u onome što je nekada bila srednja klasa stanova, ali istovremeno je izražena potražnja za luksuznim stanovima i kućama", rekao je Hota i pojasnio da se uglavnom traže nekretnine koje su u samom centru Sarajeva i vile, odnosno kuće na periferiji grada čije se cijene po kvadratnom metru sa PDV-om kreće između 4.000 i 5.000 KM.

Vlasnik agencije "Cicko" je napomenuo da su klijenti iz inostranstva, mahom iz arapskog svijeta, veoma zainteresovani za kupovinu poljoprivrednog zemljišta u okolini Sarajeva.

"Klijenti iz inostranstva su uglavnom zainteresovani za poljoprivredno zemljište i zakup objekata, a manje za kupovinu građevinskog zemljišta", dodao je Hota.

U Bijeljini takođe stagnira prodaja nekretnina i nije zabilježeno veće interesovanje kupaca koji bi svoj kapital uložili u nekretninu.

"Najviše kupaca imali smo prije dva mjeseca u vrijeme krize sa švajcarskim frankom", rekao je Srni vlasnik DOO "Trifunčević" Žarko Trifunčević.

On je rekao da je prodaja sada opet na uobičajenom nivou, od 10 do 15 stanova mjesečno.

Skoro tri četvrtine građana BiH ili 72 odsto živi u vlastitoj ili porodičnoj kući, a tek oko sedam odsto živi u iznajmljenoj kući ili stanu, pokazuju podaci istraživanja koje je sproveo GfK BiH centar za istraživanje tržišta.

Istraživanje, koje je sprovedeno ove godine na uzorku od 1.000 građana starijih od 15 godina, pokazalo je i da 21 odsto građana živi u vlastitom stanu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije