Kupovina stana nedostižan san

Investicije / NEKRETNINE

Kupovina stana nedostižan san

Da je krov nad glavom za mnoge nedostižan san, smatra i predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić, koja ističe da je do toga dovela isključivo slaba platežna moć.

05.09.2013. 09:09 / Izvor: Glas Srpske

Brojni stanovnici RS primorani su da žive kao podstanari ili kod roditelja, zbog toga što nemaju dovoljno novca ni uslova za kupovinu stana ili kuće, koji, kako ističu u agencijama za nekretnine, i pored "pada" cijena uglavnom ostaju nerasprodati i prazni.

Da je krov nad glavom za mnoge nedostižan san, smatra i predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić, koja ističe da je do toga dovela isključivo slaba platežna moć.

- Mnogi stanovnici u RS svojim platama nisu u mogućnosti da kupe stan, kuću, pa čak ni plac, jer većina ima niska primanja. Na primjer, zaposleni u građevinarstvu sa platom od 370 maraka ne mogu ni da pomisle na stan, pa čak ni od nekih 40-45 kvadrata, jer nemaju novca da bi pokrili ratu za njega - istakla je Vrabičićeva.

U većini agencija za nekretnine u RS ističu da su cijene nekretnina dosta niže nego prethodnih godina, ali da je broj kupaca gotovo prepolovljen. Prema riječima vlasnika banjalučke agencije za nekretnine "Euro-agent" Senke Gatarić, cijene nekretnina su dosta pale.

- Cijene kvadrata stana u Banjaluci zavise isključivo od lokacije i gradnje, i kreću se od 1.400 do 1.800 KM. Rijetki kupci su uglavnom mladi bračni parovi, koji najčešće traže jednosoban ili manji dvosoban stan - istakla je Gatarićeva.

Iako su cijene placeva dosta povoljnije, Gatarićeva ističe da je mnogo više zainteresovanih za kupovinu stana.

- Cijene placeva u Banjaluci zavise od lokacije, pa tako kvadrat u Jablanici ili Kuljanima košta 20 maraka, na Petrićevcu i Starčevici oko 100 maraka, dok se na Laušu mogu pronaći po cijeni od 50 do 70 maraka - kazala je Gatarićeva.

Vlasnica agencije "Marić nekretnine" u Modriči Emilija Marić kaže da su cijene stanova nerealno visoke, ali da bi njihova prodaja po nižim cijenama upropastila građevinare.

- U Modriči cijena kvadrata stana nove gradnje košta od 1.200 do 1.400, dok je stara gradnja od 600 do 800 maraka - istakla je Marićeva i naglasila da je prodaja slaba, te da se uglavnom prodaju manji i jeftiniji stanovi i garsonjere.

U prijedorskom preduzeću za promet nekretnina "Agent" kažu da gotovo više niko ne kupuje stanove za gotovinu.

- Cijene se kreću od 1.000 do 1.100 KM za kvadratni metar za stanove u staroj gradnji i 1.500 KM za stanove u novogradnji - rekli su u ovom preduzeću.

Ista situacija je i u agencijama za nekretnine u Gradišci, u kojima ističu da samo rijetki pazaruju stanove.

- Situacija u posljednje tri godine veoma je teška. I ono što se proda, uglavnom je starija gradnja - istakao je direktor Privrednog društva "Arting invest" Boško Kasagić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da ekonomska situacija diktira ponašanje mladih i svih onih koji nemaju svoj stan.

- Opterećenja na stanogradnju iz godine u godinu su povećavana, zbog čega cijena nekretnina u novogradnji ne može da bude niža nego što je sada na tržištu, bez obzira na to što nema velike potražnje - kazao je Pavlović.

Dodao je da je problem u tome što ne postoji dugoročna strategija razvoja gradova, u smislu da gradovi i opštine pripreme lokacije za gradnju, čime bi bila jeftinija i gradnja. Oni koji odluče da žive kao podstanari moraju mjesečno da izdvoje nekoliko stotina maraka za kiriju, a iznajmljivanje stana najskuplje je u Banjaluci, gdje je za jedan dvosoban stan potrebno između 400 i 500 maraka, dok su u manjim gradovima i opštinama ove cijene znatno niže.

I iz udruženja Pokret potrošača RS poručuju da je niska platežna moć domaćinstava najodgovornija što mnogi moraju da rentiraju, umjesto da kupe sebi stan.

- Zbog niskih primanja, mnoga domaćinstva su u situaciji da sebi priušte samo osnovne životne potrepštine, zbog čega o kupovini bilo kakvih nekretnina i ne pomišljaju - istakli su u ovom udruženju.

Subvencije

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS ove godine odobrilo je 404 zahtjeva za subvencionisanja kamate na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove u iznosu od jedan odsto postojeće kamate na odobreni kredit iz sredstava Investiciono-razvojne banke RS.

"Od 2008. godine odobreno je 1.850 zahtjeva i zaključno sa ovom godinom ukupno će za ovaj program biti izdvojeno 3.200.000 KM", istaknuto je u ovom ministarstvu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije