U općini Ilidža porušeno 12 bespravno izgrađenih objekata

23.06.2014. 08:54 / Izvor: Oslobođenje
U općini Ilidža porušeno 12 bespravno izgrađenih objekata

Provedeno je 12 rješenja, dok je u ostalih 387 predmeta su izvršene kompletne kontrole nad građenjem i sudionicima građenja, ali nije bilo osnova za izricanje mjera.

Upravni postupak je vođen u 79 predmeta i isto toliko je doneseno rješenja i zaključaka o dozvoli izvršenja izrečenih mjera. Ove naređene mjere se pretežno odnose na rušenja započete izgradnje ili obustave dalje gradnje.

Provedeno  je 12 rješenja, od toga je jedno izvršeno prinudno putem preduzeća Rad, a 11 rješenja su izvršili investitori sami o svom trošku. U ostalih 387 predmeta izvršene su kompletne kontrole nad građenjem i sudionicima građenja, ali nije bilo osnova za izricanje mjera.

Onemogućene mjere

Pri upoređivanju prošlogodišnjih podataka o bespravnoj gradnji sa onim iz 1999. godine, kada je inspekcijskim nadzorom bilo obuhvaćeno 6.947 objekata, uočeno je da se broj upravnih postupaka smanjuje, jer predati zahtjevi za legalizaciju onemogućavaju pokretanje upravnog postupka i izricanje mjera. Neposredno nakon produženja roka za legalizaciju, koji je trajao do 31. decembra 2012. godine, bespravna izgradnja je u manjem obimu nastavljena i pretežno se odnosila na nastavak ranije započetih radova. Manji je broj slučajeva novih radova za koje su urbanističko-građevinski inspektori vodili i okončali upravne postupke. U Službi za inspekcijske poslove općine Ilidža ističu da se u prošloj godini  i dalje ponavljala uobičajena praksa da građani prijavljuju stvari koje nisu u nadležnosti urbanističko-građevinskih inspektora, kao što su ograđivanja posjeda, uspostavljanje međa, izgradnja nepropisnih septičkih jama, razni prokopi za kanale za usmjeravanje atmosferskih voda na imanjima i slično. Česte prijave susjeda odnosile su se i na izgled i visinu zaštitnih ograda i vrstu materijala od kojeg su rađene. Bez obzira na stvarne nadležnosti, urbanističko-građevinska inspekcija je po svakoj prijavi na terenu morala sačiniti zapisnik i blagovremeno uputiti stranke na nadležno rješavanje. U većini slučajeva nesporazumi susjeda su se odnosili na stvari iz sudske nadležnosti.

Ruševni objekti

Služba ukazuje da se na prostoru Ilidže i dalje nalaze izgrađeni ili dograđeni objekti koji su zauzeli javnu površinu, a za koje su zahtjevi za legalizaciju predati i nalaze se u rješavanju. Urbanističko-građevinska inspekcija je okončala upravne postupke i naredila uklanjanje ovih objekata, ali je izvršenje uslovljeno ishodom postupka  za legalizaciju. Tokom prošle godine građevinski inspektori su redovno pratili stanje devastiranih objekata i konstatovali da zbog oštećenja predstavljaju opasnost za ljude i okolinu. Građevine koje zahtijevaju hitnu sanaciju su Stara željeznička stanica u centru Ilidže, zgrada Topole, Šumarska škola, objekat kompleksa Stojčevac, dvije zgrade obdaništa u Lužanima, Dom za stara lica na Stupu i mnoge druge, ali je to onemogućeno zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Aktivnosti urbanističko-građevinske inspekcije u narednom periodu će i dalje biti usmjerene na provođenje obaveza utvrđenih Zakonom o prostornom uređenju KS-a i protokolom o suzbijanju bespravne gradnje, koji je Općina potpisala sa Kantonom Sarajevo, sa ciljem legalizacije bespravno izgrađenih objekata i apsolutnog zaustavljanja bespravne gradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije