Na prodaju luksuzna imovina "Slateksa"

01.06.2017. 08:14 / Izvor: Nezavisne novine
Na prodaju luksuzna imovina 'Slateksa'

Prodaja će biti obavljena putem usmenog nadmetanja u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Objekti i imovina Gerontološkog centra "Slateks" u Slatini ponuđeni su na javnoj licitaciji, koja je zakazana za 5. jul, a procijenjena vrijednost iznosi 7.765.997 maraka. U pitanju je šest objekata sa 4.550 kvadrata korisne površine, zemljište površine 5.498 kvadratnih metara te gerontološka oprema, hotelska i ugostiteljska oprema, vozila, alat i inventar.

Budućeg kupca centra koji se nalazi u blizini Laktaša i Banjaluke, između ostalog, samo na zidovima čekaju umjetničke slike procijenjene na 53.820 maraka. Prodaja će biti obavljena putem usmenog nadmetanja u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, a imovina se ne može prodati ispod polovine procijenjene vrijednosti. Licitacija će biti održana i ukoliko prisustvuje samo jedan ponuđač.

Vlajko Gurešić, stečajni upravnik, kazao nam je kako su objekti u odličnom stanju te da je sve spremno za rad i upotrebu. Prema njegovim riječima, to je i najveći adut "Slateksa", dodajući kako se već nekoliko kupaca sporadično raspitivalo za objekte.

"Potraživanja iznose oko 11 miliona maraka, a najveći povjerioci su uglavnom banke preko kredita. Kada su radnici u pitanju, obaveze prema njima su izmirene za 2015. i 2016. godinu i još im se duguje oko 300.000 maraka obaveza. Na dan otvaranja stečajnog postupka radio je 21 radnik", kazao nam je Gurešić. 

Jedan od radnika koji čeka da mu se isplate dugovi je i Vasilije Babić iz Slatine, koji od ovog preduzeća potražuje nešto između 13.000 i 14.000 maraka. Kako kaže, ovaj luksuzno opremljeni centar mogao je opstati, ali, kako je ocijenio, za to nije bilo volje.

"Svjesno se išlo na prestanak rada. Da su htjeli da opstanemo, cijene smještaja bile bi duplo jeftinije jer penzioneri to nisu mogli plaćati. Takođe, kupovalo se i šta treba i šta ne treba, a na šta sam više puta ukazivao", kazao nam je on i izrazio sumnju da se kroz kredite koje je "Slateks" dobijao vršilo klasično pranje novca.

Podsjećamo, luksuzno opremljen Gerontološki centar "Slateks" otvoren je 2011. godine, da bi prošle bio zatvoren, a za njegovu izgradnju je potrošeno preko pet miliona maraka. Loša popunjenost te opterećenost brojnim kreditima i kamatama primorale su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da pokrene postupak likvidacije nad ovom javnom ustanovom da bi u martu ove godine bio otvoren stečaj.

U Ministarstvu zdravlja prošle godine su naveli da su razlozi za prestanak rada "Slateksa" nepostojanje prirodnih i drugih uslova za obavljanje registrovane djelatnosti.

"Zaposleni u Centru nisu u mogućnosti da svojim radom, baveći se djelatnošću za koju je registrovana ustanova, obezbijede uslove za nesmetano funkcionisanje ove ustanove socijalne zaštite. U ovoj ustanovi trenutno nema korisnika, a već duži vremenski period ne postoje uslovi za obavljanje djelatnosti na racionalan i ekonomičan način", rekli su tada oni, dok je Srđan Đurić iz Sindikata ovog preduzeća upozoravao da je većina radnika dovedena na rub egzistencije, a nekima je bila isključena i električna energija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije