Zastoj u stanogradnji u građevinskim krugovima bio očekivan

25.12.2012. 08:14 / Izvor: eKapija.ba
Zastoj u stanogradnji u građevinskim krugovima bio očekivan

Stanje u stanogradnji na području cijele Bosne i Hercegovine pa tako ni na području Tuzlanskog kantona i Tuzle, nije zadovoljavajuće. Vidljive su zgrade koje poluzavršene čekaju konačan izgled već nekoliko godina.

Stanje u stanogradnji na području cijele Bosne i Hercegovine pa tako ni na području Tuzlanskog kantona i Tuzle, nije zadovoljavajuće. Vidljive su zgrade koje poluzavršene čekaju konačan izgled već nekoliko godina. Odgovor na pitanje šta je tome razlog, pokušao je dati Hamza Šarić, direktor firme "Tehnograd company" d.o.o. Tuzla, i predsjednik Odbora Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala.

"Ovaj zastoj kada je u pitanju stanogradnja je u građevinskim krugovima bio i očekivan. Povezan je usko sa globalnom krizom, mnoge pa tako i ova oblast su u krizi u cijelom svijetu. U pitanju su, u krizi su i opterećeni su budžeti država a kako neće biti jedne firme u Bosni i Hercegovini. Posebo je to izraženo u Bosni i Hercegovini koja nije adekvatno uređena. Nije uređena na način da se zakonskim mjerama reaguje u kriznim situacijama. Neću reći da nema nikakve ali moram podvući da u teškim, kriznim ekonomskim situacijama nema adekvatnih mjera koje poduzimaju vlade na svim niovima u ovoj zemlji. Očekivati je, naravno, da se u ovakvim situacijama smanji broj privrednih subjekata koji grade. Kada su u pitanju konkretne mjere Vlade, mi smo i po tom pitanju bili na raspolaganju, više puta smo inicirali rasprave o raznim aktuelnim problemima iz oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala. Isticali smo da je ova ekonomska situacija prvo pogodila građevinske kompanije posebno one koje se bave profesionalnom djelatnošću",  izjavio je Hamza Šarić, direktor firme “Tehnograd company” doo Tuzla, i predsjednik Odbora Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala, prenosi KPKT.

(Hamza Šarić)

Prema njegovima riječima, čim nema gradnje, smanjuju se potrebe za investiranjem, zapošljavanjem i praktično se direktno utiče na status privrednog subjekta, dolazi do smanjenja broja zaposlenih radnika. "Ono što predstavlja veliki problem i što smo također veoma često isticali, jeste to što se na neki način vlade nisu uključile u rješavanje kapitala. Mi smo često govorili kako imamo najskuplji kapital u Evropi, banke to smatraju perifernim stvarima, izvlači se dobar dio novca i što ostan, ostane. Smatramo da se ne poštuju zakonske bankovne odredbe o reinvestiranju. To se sve radi na jedan suptilan način i za pretpostaviti je da ukoliko se odlučujete za uzimanje kredita, ukoliko imate nekih ozbiljnih  problema, dodatnih administrativnih potrebe koje nisu bile pretpostavljene, banke stežu te mogućnosti, dodatno stežu svoj budžet a sve ovo pomenuto dodatno opterećava i usložnjava stanje u stanogradnji na području Bosne i Hercegovine”, dodao je Šarić.

Kada su u pitanju ekonomski pokazatelji u građevinskom sektoru vezano za prosječan broj zaposlenih, neto plaće, vrijednost ugovorenih i izvršenih građevinskih radova na području FBiH, prema podacima iz Federalnog zavoda za statistiku to izgled ovako: Prosjećan broj zaposlenih u prošloj godini je bio 24.975 a broj zaposlenih na području Tuzlanskog  kantona iznosio je 5009 zaposlenih sa neto plaćom od 464,17 KM. U 12. mjesecu  2011.godine bilo je 24.837 zaposlenih a prosječna plaća u svim sektorima iznosila je 737,88 KM. U 1. mjesecu 2012. godine, zabilježeno je 22.768 zaposlenih sa prosječnom plaćom u svim sektorima od 735,44 KM. Vrijednost ugovorenih i izvršenih građevinskih radova za 1/2012 iznosi 231.631.000, realizacija je 14,2% od toga na zgrade otpada 60,9%, a od ovog procenta na novogradnju 29,5%, te na ostale građevine 49,1% (objekti niskogradnje i ostalo). Podatak za 4. mjesec ove godine ukazuje na prosječan broj zaposlenih od 22.604 sa prosječnom neto plaćom od 519,50 KM.

Vrijednost ugovorenih i izvršenih građevinskih radova iznosila je u ovom mjescu 372.715.000, sa realizacijom od 41,6%, od čega na zgrade otpada 45,9%, a od tog procenta na novogradnju otpada 31,3%, te na ostale građevine 54,10%. Kada su u pitanju ekonomski pokazatelji vezani za navedeni sektor u sedmom mjesecu 2012. godine, prosječan broj zaposlenih je 22.700 sa prosječnom neto plaćom od 531,24 KM. Vrijednost ugovorenih i izvršenih građevinskih radova bila je 563.829.000, realizacija 59,8%, od toga na zgrade otpada 43,2%, od čega na novogradnju 31,8%, a na ostale građevine 56,8%.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije