Kriminal se ne isplati: Traže se potencijalni direktori oduzetih firmi​

10.12.2018. 12:13 / Izvor: Faktor
Kriminal se ne isplati: Traže se potencijalni direktori oduzetih firmi​

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom nedavno je objavila javni konkurs za utvrđivanje liste potencijalnih kandidata za rukovođenje firmama.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom nedavno je objavila javni konkurs za utvrđivanje liste potencijalnih kandidata za rukovođenje firmama koje su povjerene Agenciji na upravljanje.

Kako je za Faktor objasnio Kenan Kapo, direktor Agencije, broj kandidata još nije utvrđen, a oni koji zadovolje uslove potencijalno će biti postavljeni na poziciju rukovodioca firmi koje su ili će im biti povjerene.

"Imamo par predmeta, tačnije privrednih društava koja su privremeno oduzeta. Taj postupak je u toku i čekamo pravosnažnost sudskih presuda, čime će nam biti trajn povjereni na upravljanje. Postoji mogućnost da u narednom periodu nekoliko firmi bude oduzeto u krivičnom postupku, te se pravi lista ljudi koji će njima upravljati. Kako ne bismo napamet tražili, imamo konkursnu proceduru u kojoj ćemo izabrati adekvatne ljude koji bi bili potencijalni upravitelji tih firmi", kazao je za Faktor Kapo.

Među imovinom koja je u posljednje vrijeme oduzeta nalaze se i Studentski hotel "Emiran", te benzinska pumpa "Umax Group". Kapo navodi da je u tom predmetu prvostepeni postupak završen, te da se čeka drugostepena presuda kojom će biti odlučeno da li će se ova imovina trajno oduzeti.

Kako je Faktor ranije pisao, sarajevski Kantonalni sud početkom jula ove godine proglasio je krivim vlasnika hotela "Emiran" Emira Šarića i vlasnika benzinske pumpe "Umax Group" Hasiba Bijelića za krivična djela organizirani kriminal, porezna utaja i pranje novca.

Oni su prvostepenom odlukom osuđeni na po 13 godina zatvora, a više milionska imovina koju su stekli krivičnim djelom im je oduzeta.

Kapo je objasnio kako imovina, nakon oduzimanja, postaje vlasništvo Federacije.

"Nakon toga postoje četiri modaliteta po kojim se upravlja imovinom, a to su prodaja, poklon, najam i uništenje. U narednom periodu ćemo predložiti izmjene i dopune Zakona što se tiče upravljanja oduzetom imovinom, tako da se prodaja i poklon izjednače. Odnosi se na to da Vlada Federacije, na naš prijedlog, oduzetu imovinu pokloni u humanitarne svrhe. Naprimer, neki objekat se proda i sredstva od prodaje se poklanjaju u socijalne svrhe, raćaju se kao društevna korist", istakao je.

Naveo je primjer kako je u jednom predmetu oduzeta gotovina, oko 50 hiljada maraka. Agencija je, kako nam je kazao, predložila Vladi, koja je to i usvojila, da se taj novac pokloni Roditeljskoj kući u kojoj su smještena djea oboljela od raka.

Naš sagovornik navodi kako je Agencija na upravljanje povjerena imovina vrijedna oko 30 miliona maraka. Imovina koja je oduzeta je pretežno stečena organiziranim kriminalom. Među oduzetom imovinom nalaze se firme, automobili, nekretnine, zemljišta, gotov novac i slično.

Što se tile pansiona "Monique", koji je u aprilu prošle godine zaplijenjen u okviru akcije "Pravda", Kapo navodi da je taj objekat sad u nadležnosti Agencije.

"Mi upravljamo sa njim. Pansion je izdat austrijskoj firmi "Admiral" i za njega uzimamo kiriju, koja ide na poseban bankovni račun. Svrha svega ovoga je da se pošalje jasna slika da se kriminal ne isplati", zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije