Objavljen novi tender za gradnju dijela Sarajevske zaobilaznice

07.07.2020. 13:56 / Izvor: Akta.ba
Objavljen novi tender za gradnju dijela Sarajevske zaobilaznice

Procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 20 miliona KM bez PDV-a i finansirat će se iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar objavile su danas otvoreni postupak javne nabavke za radove na izgradnji Sarajevske zaobilaznice, tačnije gradske ceste LOT 3B između petlje Vlakovo i Mostarskog raskršća, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 20 miliona KM bez PDV-a i finansirat će se iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH. 

Dužina poddionice LOT 3B je 1,44 kilometra, a gradit će se dva vijadukta Rogačići dužine 140 m i četiri trake fizički odvojene kolovozom. Trasa LOT 3B je spoj petlje Vlakovo s petljom na Mostarskom raskršću na magistralnu cestu M-17/M-5.

LOT 3B je riješen kao gradski put sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.

Kako je ranije rečeno iz ove kompanije, izgradnjom LOT 3B omogućava se bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru Vc sa mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama. Konkretnije, omogućit će se direktna veza za vozila koja prema petlji Vlakovo na autocesti dolaze sa kružnog toka na Mostarskom raskršću, odnosno iz pravca Kiseljaka, Rakovice, Pazarića i Hadžića.

Rok za izvršenje radova je 14 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Podsjetimo, tender za dionicu ovog dijela gradskog autoputa je više puta poništavan. Prvi je objavljen je u julu 2018. godine, a ponovljen je u februaru 2019. godine. Tada je uslijedila žalba koju je Autocestama uputila kompanija Hering iz Širokog Brijega, a nakon što je posao za gradnju dijela autoputa dodijeljen kompaniji Euro-Asfalt iz Sarajeva.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije