Investicije / PROJEKTI

Objavljen novi tender za gradnju dijela Sarajevske zaobilaznice

07.07.2020. 13:56 / Izvor: Akta.ba

JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar objavile su danas otvoreni postupak javne nabavke za radove na izgradnji Sarajevske zaobilaznice, tačnije gradske ceste LOT 3B između petlje Vlakovo i Mostarskog raskršća, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 20 miliona KM bez PDV-a i finansirat će se iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH. 

Dužina poddionice LOT 3B je 1,44 kilometra, a gradit će se dva vijadukta Rogačići dužine 140 m i četiri trake fizički odvojene kolovozom. Trasa LOT 3B je spoj petlje Vlakovo s petljom na Mostarskom raskršću na magistralnu cestu M-17/M-5.

LOT 3B je riješen kao gradski put sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.

Kako je ranije rečeno iz ove kompanije, izgradnjom LOT 3B omogućava se bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru Vc sa mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama. Konkretnije, omogućit će se direktna veza za vozila koja prema petlji Vlakovo na autocesti dolaze sa kružnog toka na Mostarskom raskršću, odnosno iz pravca Kiseljaka, Rakovice, Pazarića i Hadžića.

Rok za izvršenje radova je 14 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Podsjetimo, tender za dionicu ovog dijela gradskog autoputa je više puta poništavan. Prvi je objavljen je u julu 2018. godine, a ponovljen je u februaru 2019. godine. Tada je uslijedila žalba koju je Autocestama uputila kompanija Hering iz Širokog Brijega, a nakon što je posao za gradnju dijela autoputa dodijeljen kompaniji Euro-Asfalt iz Sarajeva.

 

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije