Objavljen poziv za izvođenje radova na prilazu Devetoj transverzali u ulici Safeta Zajke

22.01.2021. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Objavljen poziv za izvođenje radova na prilazu Devetoj transverzali u ulici Safeta Zajke

Dionica ia ima rang primarne gradske saobraćajnice koja povezuje područje Općine Novi Grad sa glavnim gradskim autoputem.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je putem EBRD-a objavila javni poziv za Izvođenje radova na izgradnji dionice prilaza devetoj - IX transverzali - ulica Safeta Zajke.

Nakon što je završena izgradnja nadvožnjaka preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku koji spaja dva dijela Općine Novi Grad i nakon što su donesene određene odluke iz oblasti imovinsko – pravnih odnose stvoreni su uslovi za nastavka izgradnje. U nastavku je planirana izgradnja kružnog toka, čija je izgradnja počela i spajanje sa ulicom Safeta Zajke.

U ovoj godini kako najvljuju iz Direkcije treba da se završe i četiri saobraćajne trake u ulici Džemala Bijedića. Time će se omogućiti spoj na Devetu - IX transverzalu, odnosno do mosta koji je izgrađen prije godinu preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku

Podsjećamo, Deveta - IX transverzala se proteže od ulice Džemala Bijedića do raskrsnice ulica Smaje Šikala i Safeta Zajke.

Dionica ima rang primarne gradske saobraćajnice koja povezuje područje Općine Novi Grad sa glavnim gradskim autoputem.

Planskom dokumentacijom ranije je predviđeno da kroz ovaj prostor prođe Gradski autoput koji po svom značaju u mreži saobraćajnica zahtjeva da se spoj sa istim izvede saobraćajnim čvorištima van nivoa – petljama.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja koji se realizira na području najveće općine u Kantonu Sarajevo. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.

Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad. Načelnik Semir Efendić ranije je rekao je da ukupan ugovor za izgradnju IX transverzale, najvećeg saobraćajnog projekta na prostoru Općine, iznosi oko 15 miliona, a da je do sada realizirano blizu 10 miliona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije