Objavljeni tenderi za dionicu autoputa Mostar sjever – Mostar jug

29.07.2021. 09:52 / Izvor: Akta.ba
Objavljeni tenderi za dionicu autoputa Mostar sjever – Mostar jug

Dionica autoceste Mostar sjever – Mostar jug ​​duga je 15 kilometara, a njena izgradnja finansirat će se iz sredstava zajma EBRD.

JP Autoceste FBiH d.o.o. objavile su poziv za izražavanje interesa za nabavku usluga izrade idejnog i glavnog projekta autoputa Mostar sjever - Mostar jug.

Prije toga, 12. jula je objavlje tender za izgradnju dionice autoputa na Koridoru Vc Mostar sjever – Mostar jug procijenjene vrijednosti 250 miliona eura, navodi se u generalnom obavještenju o nabavci koje je objavila Europska banka za obnovu i razvoj. 

Dionica autoputa Mostar sjever – Mostar jug ​​duga je 15 kilometara, a njena izgradnja finansirat će se iz sredstava zajma Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 50 miliona eura, zajma komercijalnih banaka u iznosu od 150 miliona eura i sredstava WBIF-a u iznosu od 50 miliona eura namijenjenih za finansiranje izgradnje prioritetnih dionica autoceste duž prometnog koridora Vc.

Trošak projekta obuhvata izgradnju dionice autoputa, nadzor na radovima te izradu idejnog i glavnog projekta.

JP Autoceste FBiH namjerava koristiti dio prihoda od zajma od/bespovratnih sredstava kojima upravlja Europska banka za obnovu i razvoj za troškove ovog projekta.

Inače, pored ove dionice, trebaju početi još dvije važnije dionice, a to su Ovčari-tunel Prenj i dionica tunel Prenj-Mostar sjever.

"Ove dvije dionice bi trebale biti završene kad i tunel Prenj jer se navedeni tunel ne bi mogao koristiti bez njih, a predviđene su prije i iza tunela", kazao je ranije direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije