Obnovljena zgrada i koncertna dvorana Bosanskog kulturnog centra Sarajevo

03.03.2020. 07:52 / Izvor: Fena
Obnovljena zgrada i koncertna dvorana Bosanskog kulturnog centra Sarajevo

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH svečano je predstavljena obnovljena zgrada i Velika koncertna dvorana JU "Bosanski kulturni centar KS".

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH svečano je predstavljena obnovljena zgrada i Velika koncertna dvorana JU "Bosanski kulturni centar KS".

Publika i brojni gosti koji su prisustvovali ovom događaju imali su priliku da poslušaju koncert pod nazivom "Sevdah orient express - polazna stanica BKC" koji je pripremljen upravo za ovu priliku.

Izgradnja nekadašnjeg sefardskog hrama, a današnje zgrade BKC-a započela je davne 1926., a završena je 1930. godine. Izgled ove monumentalne građevine, čiji vrh krasi kupola, je ideja arhitekte Rudolfa Lubinskog, koji je projektovao u maorskom stilu. U to vrijeme zgrada je bila najveći sefardski hram u Europi. Arhitektonski izgled velike dorane BKC-a kakav danas poznajemo nastaje po završetku Drugog svjetskog rata, kada Jevrejska općina poklanja zgradu Hrama gradu Sarajevu u svrhu organizovanja kulturnih dešavanja. U tu svrhu, 1965. godine, arhitekta Ivan Štraus dobija zadatak da obnovi stari Templ i prilagodi ga trenutnim potrebama grada.

Štraus zgradu hrama preuređuje u Radnički univerzitet "Đuro Đaković", te kreira salu sa najboljom akustikom na prostoru bivše Jugoslavije. Dvorana sa kapacitetom od 854 mjesta za sjedenje je obložena posebnim drvetom iz Australije, za koje danas kažu da nema cijenu. Također, podignut je plafon kako bi se akustičnost prostora dovela do maksimuma. S obzirom da je zadnja adaptacija rađena još davne 1965., te da dugi niz godina nije bilo velikih ulaganja, menadžment BKC-a pokrenuo je ideju o obnavljanju dvorane, kako bi se sačuvala njena baštinska i historijska vrijednost, te kako bi zabljesnula novim sjajem. U isto vrijeme, namjera je bila zadržati savremenost i funkcionalnost prostora, kako bi se u njemu mogli odvijati svi vidovi kulturnih dešavanja.   

Opsežni radovi na potpunoj rekonstrukciji Velike koncertne dvorane, koju mnogi smatraju za jedno od najjepših kultrunih zdanja u Sarajevu, počeli su krajem oktobra 2019. god. Riječ je o zahtjevnom i iznimno važnom poslu koji je između ostalog obuhvatao sanaciju bine i gledališta. Radovi su uključivali zamjenu donjeg dijela drvenog okvira pozornice, kompletnu zamjenu drvenog poda pozornice, te plišanih kulisa i scenskih zavjesa. Nakon ove obnove pozornica se širi prema gledateljima. Produžena je u polukružni oblik i spuštena na niži nivo, te je tako bliža i preglednija publici u gledalištu. Na taj način se dobilo dodatnih 25 kvadratnih metara korisnog prostora. Popravkom i sanacijom bine u velikoj dvorani BKC-a, poboljšani su uvjeti za izvođenje svih vrsta umjetnosti, sada na pozornici sa značajno povećanom površinom i u novom izdanju. Također, u okviru restauracije, u dvorani su zamijenjeni dotrajali podovi, a ugradnjom novih podnih obloga u velikoj dvorani BKC-a  su poboljšani sigurnosni uvjeti, kao i akustični i vizuelni doživljaj posjetilaca u gledalištu.

Posebna pažnja prilikom restauracije je posvećena prostoru namijenjenom gledateljstvu. Stolice u gledalištu su popravljene i presvučene novom plišanom tkaninom. Obloga od pliša na vanjskoj strani sjedišta daje nov estetski izgled, ali osigurava i upijanje zvuka. To znači i manje neželjenog odjeka, a time govor i muzika postaju razumljiviji. Restauracijom sjedišta u gledalištu publici je ponuđen ugodniji boravak u prostoru velike dvorane koja je sada dobila još reprezentativniji izgled.  

Kako bi doživljaj posjetilaca bio potpun, u okviru restauracije, u velikoj dvorani će uskoro biti postavljen i novi razglasni sistem najnovije generacije, kao i savremena rasvjetna oprema. Uz pomoć ovih uređaja zvučna i svjetlosna slika koju će publika dobiti sa pozornice bit će podignuta na jedan veći i još profesionalniji nivo.

Zahvaljujći svemu nabrojanom, ovom restauracijom će u konačnici biti ispunjeni temeljni zahtjevi svake dvorane, a to su: dobar zvuk, prekrasan pogled i preglednost, te udobno sjedenje.

Sredstva za ove radove su obezbijeđena putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a ukupna vrijednost iznosi 127.000 KM.

Od 2017. do danas kontinuirano se odvija obnavljanje zgrade BKC-a, a svojevrsnu krunu dosadašnjih radova predstavlja obnova i restauracija Velike koncertne dvorane. Menadžment JU BKC KS je prije tri godine pokrenuo poslove rekonstrukcije počevši od samog ulaza u zgradu. Na ulaznom pročelju postavljena je ukrasna kovana kapija. 

Sljedeća faza rekonstrukcije obuhvatala je ulazni Atrij. Radovi na obnovi Atrija su završeni  u novembru 2018. godine. Adaptacija krova i poda atrija je izvršena uz finansijsku podršku: Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, zatim Općine Stari Grad Sarajevo koja je sufinansirala radove sa iznosom od 26.000 KM i Općine Centar Sarajevo koja je sufinansirala radove sa iznosom od 15.000 KM. Ukupni troškovi rekonstrukcije iznosili su oko 120.000 KM.

Naredna faza obnove BKC-a odnosila se na ulazni hol, odnosno foaje. U tom dijelu zgrade je krajem maja 2019. uklonjen strop koji je do tada zaklanjao ukrase koji se nalaze na stropu i zidovima, s obzirom da je zgrada prvobitno izgrađena kao sefardski hram, te je u te svrhe i dugo godina služila. Detaljna restauracija i konzervacija ovih stropnih i zidnih ukrasa, koji imaju historijsku, umjetničku i estetsku vrijednost tek treba da započne, a radiće se konzervatorsko-restauratorski radovi u saradnji sa konzervatorima JU "Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS", koji su već obavili istraživačke i pripremne radove. Dosadašnje radove na restauraciji ovog dijela zgrade finansiralo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, sa iznosom od oko 8.000 KM.

Krajem maja i početkom juna 2019. započeli su radovi i na utopljavanju zagrade BKC-a. Ove radove su finansirali Kanton Sarajevo i agencija UNDP u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj". Cilj projekta je bio: smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka, racionalizacija troškova potrošnje energije, ušteda budžetskih sredstava i povećanje komfora za krajnje korisnike putem kvalitetnijeg grijanja u Velikoj dvorani i kompletnoj zgradi BKC-a.

Prilikom utopljavanja zgrade izvedeni su građevinski radovi koji podrazumijevaju: termoizolaciju vanjskih zidova, zamjenu dijela fasadne stolarije, termoizolaciju stropa i tavanskog dijela objekta. Obavljeni su također i mašinski radovi putem kojih je izvršena: ugradnja novih klima komora sa pripadajućom automatikom. 

Sljedeći dio BKC-a koji je renoviran je Galerija koja se nalazi u prizemlju. Promijenjen je kompletan strop u Galeriji, na kojem je postavljen novi materijal sa fiksnom rasvjetom. Također, instaliran je i novi razglasni i rasvjetni sistem. Projekat je uključivao i dramske i muzičke radionice za djecu sa posebnim potrebama u trajanju od osam mjeseci, a za ove svrhe su obezbijeđena sredstva UNDP-a u iznosu od oko 40.000 KM.

Rekonstrukcija BKC-a ne bi bila moguća bez značajne finansijske pomoći: Ministarstva kulture i sporta KS, općina Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo, te agencije UNDP. Ove institucije su putem finansijske pomoći za adaptaciju prepoznale značaj zgrade JU Bosanski kulturni Centar KS, kao objekata od kulturno-historijskog i turističkog značaja za Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo, ali i za publiku, koja već generacijama ima priliku da prati različita umjetnička dešavanja u ovom objektu koji mnogi smatraju za jedno od najljepših kulturnih zdanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz JU BKC KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije