Investicije / PROJEKTI

Odbijena žalba BBM-a: Nastavlja se izbor kompanije za gradnju tunela Hranjen

03.08.2018. 09:37 / Izvor: Akta.ba

Otvoreni postupak za javnu nabavku radova "Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela "Hranjen", se nastavlja, saznaje Akta.ba.

Ured za razmatranje žalbi odbio je žalbu kompanije BBM d.o.o. Sarajevo kao neosnovanu, tako da su se na osnovu navedenog stekli uvjeti za nastavak postupka.

Novi rok za predaju prijava je 17. august.

Podsjetimo, tender za izbor izvođača radova JP Autoceste FBiH raspisan je prvobitno u aprilu. Rok za izgradnju 5,8 km dugog tunela Hranjen je 36 mjeseci a vrijednost radova iznosi 70 miliona maraka. Tender koji je u toku odnosi se na prvu fazu izgradnje, a to je proboj tunela i postavljanje podgrade, što predstavlja najznačajniji i najzahtjevniji dio prilikom izgradnje ovakvog objekta.

Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 miliona KM, a sredstva će biti naknadno obezbijeđena. Izgradnjom moderne saobraćajnice će se cestovna udaljenost između Goražda i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara, a vrijeme vožnje će biti skraćeno na oko 45 minuta.

Tunel Hranjen će biti dug oko šest kilometara. Sastojat će se od dvije cijevi, od kojih će samo jedna biti korištena za redovan saobraćaj i kroz nju će se voziti u dva smjera. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije