Okolinska dozvola za izgradnju mini hidroelektrane "Volujak" kod Gračanice

24.09.2019. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Okolinska dozvola za izgradnju mini hidroelektrane 'Volujak' kod Gračanice

Iz okolišne dozvole vidljivo je da se investitoru omogućavaju daljne aktivnosti po ovom projektu uz provođenje određenih mjera zaštite okoliša.

Federalno Ministarstvo okoliša i turizma donijelo je Rješenje kojim se daje okolinsko dopuštenje firmi MM Energi d.o.o. Prozor – Rama kao investitoru za izgradnju mini hidroelektrane „Volujak“ instalirane snage 4,5 MW i planirane godišnje proizvodnje 20,2 GWh, na lokalitetu Gračanica – Donja Vast, mikrolokacija Volujak.

Iz okolišne dozvole vidljivo je da se investitoru omogućavaju  daljne aktivnosti po ovom projektu uz provođenje određenih mjera zaštite okoliša.

"Najveći i najznačajniji utjecaj MHE Volujak jeste izmjena prirodnog režima tečenja u koritu, te objekti koji predstavljaju barijere za neometan prolaz flore i faune rijeka, naročito ribljih vrsta. Izgradnjom riblje staze, te poštivanjem odredbi važećih  Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku, očekuje se da će se navedeni prepoznati utjecaji svesti na minimum", stoji, između ostalog, u tekstu Okolišnog dopuštenja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije