Investicije / PROJEKTI

Okolinska dozvola za izgradnju mini hidroelektrane "Volujak" kod Gračanice

24.09.2019. 08:10 / Izvor: Akta.ba

Federalno Ministarstvo okoliša i turizma donijelo je Rješenje kojim se daje okolinsko dopuštenje firmi MM Energi d.o.o. Prozor – Rama kao investitoru za izgradnju mini hidroelektrane „Volujak“ instalirane snage 4,5 MW i planirane godišnje proizvodnje 20,2 GWh, na lokalitetu Gračanica – Donja Vast, mikrolokacija Volujak.

Iz okolišne dozvole vidljivo je da se investitoru omogućavaju  daljne aktivnosti po ovom projektu uz provođenje određenih mjera zaštite okoliša.

"Najveći i najznačajniji utjecaj MHE Volujak jeste izmjena prirodnog režima tečenja u koritu, te objekti koji predstavljaju barijere za neometan prolaz flore i faune rijeka, naročito ribljih vrsta. Izgradnjom riblje staze, te poštivanjem odredbi važećih  Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku, očekuje se da će se navedeni prepoznati utjecaji svesti na minimum", stoji, između ostalog, u tekstu Okolišnog dopuštenja.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije