Općina Bosanska Krupa objavila konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja javnih površina

14.01.2021. 07:59 / Izvor: Akta.ba
Općina Bosanska Krupa objavila konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja javnih površina

Konkurs je objavljen kako bi se došlo do najkvalitetnijeg idejnog rješenja.

Općina Bosanska Krupa je objavila konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog i pejzažnog rješenja uređenja javnih površina u ulici 511. slavne brdske brigade i Trga Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi. Za autore tri najbolja rada, koje će ocjenjivati i vrednovati stručna komisija, predviđene su novčane nagrade u iznosima od 2.000, 1.200 i 800 KM.

Konkurs je objavljen kako bi se došlo do najkvalitetnijeg idejnog rješenja koje će u prostornom, ambijentalnom, vizuelnom i funkcionalnom smislu stvoriti ugodan prostor za sve korisnike.

"Radi se o najfrekventnijim površinama ulice 511. slavne brdske brigade i Trgu Alije Izetbegovića koje su smještene u užem gradskom jezgru a povezano sa tvrđavom "Pset", gradskim kejom i pješačkom zonom sa drvenim mostovima, te stoga predstavlja poseban ambijentalni izazov za oblikovanje i sadržajno opremanje tretiranog prostora.  Predmetni prostor predstavlja neizbježnu komunikaciju kako za građane Bosanske Krupe tako i za putnike i turiste koji posjećuju Bosansku Krupu. Zbog značaja prostora koji je predmet konkursa očekujemo da u istom svojim znanjem i sposobnostima učestvuju najkompetentniji stručnjaci iz oblasti prostornog uređenja i urbanističkog planiranja", kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Na konkurs se mogu prijaviti sva zainteresovana pravna i fizička lica koja posjeduju obrazovanje iz oblasti arhitekture, urbanizma, likovnih, primjenjenih umjetnosti. Osim pojedinaca mogu se prijaviti i autorski timovi, pod uslovom da je najmanje jedan član završio fakultet iz oblasti arhitekture. Konkursni radovi se dostavljaju pod šifrom.

Pristigle radove stručna komisija ocjenjivat će i vrednovati u skladu sa utvrđenim kriterijima, kao što su originalnost i inovativnost ideje; prostorna usklađenost sa postojećim ambijentom; estetska i oblikovna rješenja; izvodljivost predloženog rješenja i racionalnost i ekonomičnost rješenja (usklađenost kreativnih i komercijalnih aspekata).

Sa eventualnim pitanjima i nejasnoćama u vezi sa konkursom, zainteresirani se mogu javiti u nadležnu općinsku službu do 5. februara, a konkursni rad se dostavlja do 15. februara 2021. godine do 11.00 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije