Općina Novi Grad: Pri kraju radovi na izgradnji sportskog strelišta na otvorenom

01.07.2021. 15:00 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad: Pri kraju radovi na izgradnji sportskog strelišta na otvorenom

Prvo i jedino u Sarajevu.

Prvo i jedino sportsko strelište na otvorenom koje je izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu, nalazi se u općini Novi Grad, na brdu Žuč, mjestu odbrane Sarajeva i BiH od agresora.

Radovi se privode kraju, tako da se uskoro očekuje njegovo stavljanje u upotrebu na zadovoljstvo brojnih ljubitelja ove vrste sporta i rekreacije.

Strelište je izgrađeno na lokalitetu između Doma oslobodilaca i Golog brda, gdje je u narednom periodu planirana izgradnja spomenika oslobodiocima Sarajeva “Krila slobode”. Samo mjesto na kojem se nalazi dislocirano je od urbanih naselja, a nije daleko od grada.

Poligon je izgrađen po svim potrebnim standardima posebno sa aspekta sigurnosti, a na njemu će moći vježbati svi oni koji posjeduju odobrenje za vatreno oružje, ali i policijske i zaštitarske agencije, streljački klubovi koji s nestrpljenjem očekuju ovaj sadržaj.

Općina Novi Grad na Žuči je ranije izgradila Dom oslobodilaca u kojem se nalazi spomen - soba novogradskih i drugih ratnih brigada koje su učestvovale na ovom ratištu, te ugostiteljski sadržaji, odakle se pruža jedinstven pogled na grad. Posjetioci mogu ostaviti svoje vozilo, popiti kafu sa lijepim pogledom na Sarajevo, a za najmlađe je izgrađeno igralište.

Također, Općina je otkupila zemljište i uredila lokalitet Golog brda za održavanje manifestacije povodom Dana odbrane općine Novi Grad, te asfaltirala oko četiri kilometra puta do Golog brda.

Izgradnjom sportskog strelišta općina Novi Grad bit će bogatija za još jedan sadržaj izgrađen na lokalitetu Žuči, čime se obogaćuje turistička ponuda, a stanovnicima Sarajeva i gostima omogućava vježbanje i korištenja vatrenog oružja na otvorenom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije