Općina Novo Sarajevo nastavlja projekte: Rekonstrukcija Doma Boško Buha

07.01.2014. 09:09 / Izvor: Oslobođenje
Općina Novo Sarajevo nastavlja projekte: Rekonstrukcija Doma Boško Buha

​Uprkos izuzetno teškom finansijskom stanju u budžetima svih institucija u BiH, Općina Novo Sarajevo nastavlja realizaciju započetih projekata, a započet će i sa nekoliko novih u ovoj godini.

Uprkos izuzetno teškom finansijskom stanju u budžetima svih institucija u BiH, Općina Novo Sarajevo nastavlja realizaciju započetih projekata, a započet će i sa nekoliko novih u ovoj godini.

Prema riječima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, cilj je zadržati dinamiku i pravac zacrtan prije šest godina, odnosno na početku realizacije strategije Općine do 2015. godine.

Megaprojekt

"U tom kontekstu svi projekti koji su bili realizovani, koji su u fazi realizacije i koji su planirani za naredni period dobiće podršku. Prije svega, mislim na sportsku dvoranu na Grbavici koja je naš megaprojekt i najveći projekt svih vremena u Novom Sarajevu. Idemo na to da vrlo brzo, već u ovom mjesecu, prikupimo sredstva za završetak radova, a onda bi nam u drugoj polovini 2014. godine ostalo još da nabavimo opremu i dvoranu stavimo u upotrebu. Slijedeći primarni projekt u segmentu kapitalnih investicija će biti početak radova na nekadašnjem Pionirskom centru 'Boško Buha'. Završili smo sve potrebne predradnje, projektnu dokumentaciju, odobrenja. Što se toga tiče, bili smo spremni započeti rekonstrukciju i u 2013. godini, ali finansijska situacija je bila veoma teška. Dali smo prioritet sportskoj dvorani, jer je ona u završnoj fazi, pa kada nju okončamo, novac ćemo usmjeriti prema drugim projektima", pojašnjava Koldžo.

U planu je i izgradnja bazena u Hrasnom, ali u 2014. godini neće biti moguće realizovati i taj veliki projekt. Bazen je planiran odmah nakon završetka rekonstrukcije Pionirskog doma "Boško Buha".

"U segmentu komunalne djelatnosti i investicija bazirali smo se na one projekte i zahtjeve koje su nam u okviru javne rasprave o budžetu dale mjesne zajednice i građani. Prilikom javnih rasprava, na nacrt budžeta smo imali oko 600 primjedbi, molbi, zahtjeva. Bilo je dosta istih, pa smo to u drugom krugu javne rasprave sve sublimirali zajedno sa savjetima mjesnih zajednica. Veliki dio tih zahtjeva smo ubacili u budžet, a uglavnom se tiču javne rasvjete, staza, trotoara, stepeništa", naglašava Koldžo.

Prema Koldžinim riječima, iako je dosta stavki u budžetu pretrpjelo znatna smanjenja, kada je u pitanju socijalni segment - penzioneri, studenti, učenici..., on ne bi trebao da trpi.

U 2014. godini bi trebala početi izgradnja i osnovne škole na Aneksu. Taj projekt zajedno realizuju i finansiraju općine Novo Sarajevo i Novi Grad, te Kanton Sarajevo.

Tripartitni sporazum

"Okončan je proces izbora izvođača radova. Očekujem da će kada i KS obezbijedi sredstva biti potpisan ugovor sa izvođačem i započeti prva faza radova. Predviđeno je da se za školu izdvoji milion KM, od toga 500 hiljada KM treba uplatiti KS, a po 250 hiljada maraka općine Novo Sarajevo i Novi Grad. I ovaj projekt će sigurno biti višegodišnji, s obzirom na to da je nosilac aktivnosti Kanton koji, nažalost, ima najvećih finansijskih problema. Načelnik Novog Grada Semir Efendić i ja uspjeli smo pokrenuti projekt sa mrtve tačke i na neki način uvesti Kanton u cijelu priču, potpisali smo tripartitni sporazum na osnovu kojeg će se projekt realizovati kada se ključni dio sredstava obezbijedi", kaže Koldžo i dodaje da imaju i tri nova regulaciona plana koja su donijela i jedan dio kanalizacionih sistema koji su veoma skupi.

S obzirom na to da je u ovoj godini teška finansijska situacija, sasvim je sigurno da će ovi projekti biti započeti, ali realizacija će trajati sigurno nekoliko godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije