Općina Srebrenik razvija sistem grijanja na biomasu

12.06.2018. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Općina Srebrenik razvija sistem grijanja na biomasu

Općina Srebrenik već drugu godinu aktivno radi na implementaciji aktivnosti u okviru projekta COMPOSE

Općina Srebrenik već drugu godinu aktivno radi na implementaciji aktivnosti u okviru projekta COMPOSE – Ruralne zajednice povezane pozitivnom energijom, a koji je sufinansiran od strane Interreg Mediteran Evropskog fonda za regionalni razvoj. Ovih dana na području užeg gradskog jezgra Srebrenika provode se završne aktivnosti na izradi projektno tehničke dokumentacije za II fazu toplifikacije gradskog područja.

U okviru izrađene tehničke dokumentacije uraditi će se projekat rekonstrukcije kotlovnice u objektu JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, koja će nakon izvođenja radova i nabavke opreme prestati sa korištenjem uglja kao energenta i preći na obnovljivi izvor energije i to biomasu, kojom je Bosna i Hercegovina veoma bogata. Pored navedenih tehničkih detalja, obavljeno je i geodetsko snimanje terena što će doprinijeti kvalitetnijoj izradi projekta toplovoda koji će napajati 10 stambenih zgrada u užoj gradskoj jezgri Srebrenika, a istovremeno će biti povezan i sa postojećom toplanom koja ima kapacitet 4 MW, navode iz Općine.

Nakon izrade projektno tehničke dokumentacije Općina će, zajedno sa partnerima, izraditi i nekoliko modela upravljanja toplanama na biomasu, kao i operativni akcioni plan investiranja u izgradnju i opremanje toplane, izgradnju toplovoda, kao i priključenja prije svega javnih objekata, a zatim i privatnih stambenih jedinica.

"Projekat COMPOSE je prvi projekat ove prirode finansiran od strane EU fondova, a koji implementira Općina Srebrenik. Općina će učešće u ovom projektu koji je sufinansiran od strane Evropskog fonda za regionalni razvoj najvjerovatnije osjetiti u narednim godinama kada se našoj državi otvore i drugi, sada nedostupni, EU fondovi", kazao je koordinator projekta Adnan Bjelić.

Navodi da pokušavaju da izgrade kapacitete koji će biti spremni da apliciraju, pa i da implementiraju evropske projekte, a pored toga i da steknu potrebne reference za korištenje evropskih sredstava.

"Što se tiče konkretno aktivnosti na projektu COMPOSE, u narednim danima ćemo pokušati da detaljnije obavještavamo stanovništvo općine Srebrenik o svim detaljima i budućim aktivnostima koje se provode u okviru COMPOSE projekta. Uskoro ćemo vršiti distribuciju promotivnog materijala koji će pokušati stanovništvu općine Srebrenik približiti informacije o društvenom, ekonomskom i okolišnom aspektu korištenja biomase na lokalnom nivou, kao i o važnosti jačanja lanca vrijednosti biomase na lokalnom nivou što će direktno doprinijeti povećanju broja radnih mjesta, zadržavanju novca u lokalnoj zajednici, kao i razvoju ruralnih područja", ističe Bjelić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije