Osigurano oko milion KM za eksproprijaciju zemljišta za zaobilaznicu u Bužimu

17.12.2019. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Osigurano oko milion KM za eksproprijaciju zemljišta za zaobilaznicu u Bužimu

Na sastanku se razgovaralo o planiranju sredstava za izgradnju zaobilaznice u Budžetu Federacije BiH za 2020. godinu.

U Sarajevu je nedavno održan sastanak načelnika Mersudina Nanića sa ministrom u Vladi FBiH, Šemsudinom Dedićem i predstavnicima JP Ceste Federacije BiH.

Na sastanku se razgovaralo o planiranju sredstava za izgradnju zaobilaznice u Budžetu Federacije BiH za 2020. godinu.

Građanima Bužima za eksproprijaciju zemljišta na kompletnoj dionici zaobilaznice bit će isplaćeno skoro milion KM novih sredstava od strane JP Ceste Federacije BiH.

Načelnik Općine predložio je da se za godinu koja slijedi izdvoje sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM čijim bi utroškom zaobilaznica mogla biti završena do Srednje škole u Bužimu.

"Zadovoljstvo mi je izvijestiti građane Općine Bužim da je dinamika radova JP Ceste Federacije BiH, kao implementatora projekta eksproprijacije zemljišta na dionici izgradnje zaobilaznice za svaku pohvalu te da se unazad nekoliko mjeseci radilo na pripremi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te smo trenutno u fazi eksproprijacije zemljišta na navedenom dijelu trase koja čini sastavni dio magistralne ceste", kazao je načelnik Nanić čiji je tim u kontinuiranoj komunikaciji s predstavnicima ovog javnog preduzeća.

Pohvalan je pristup načelnika Nanića rješavanju pitanja zaobilaznice koji bio vrlo operativan i ekspeditivan. "Ovo je jedna od najbrže pripremljenih dokumentacija u odnosu na brojne druge lokalne zajednice u FBiH“, kazao je Dedo Pjanić, izvršni direktor za tehničke poslove JP Ceste FBiH.

Važno je napomenuti da investitor odlukom može ući u posjede na trasi zaobilaznice dok će vlasnici imati priliku da svoja potraživanja za zemljište ostvare u Općini Bužim prema ranije utvrđenim kriterijima.

"U predstojećem periodu, organ uprave općine Bužim radit će u saradnji s JP Ceste FBiH na provođenju postupka eksproprijacije gdje imamo više od 90 parcela i 100 vlasnika s kojima trebamo zaključiti ugovore o eksproprijaciji i naplati potraživanja. Nadamo se da će već tokom naredne godine doći do početka izgradnje treće faze, kao ostatka trase na ukupnoj dionici", saopćeno je iz Kabineta Općinskog načelnika.

"Želio bih se zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način doprinjeli da se ovaj značajan projekat za naš kraj nastavi realizirati, a prvenstveno Vladi F BiH na čelu sa premjerom Fadilom Novalićem i ministru Dediću koji se i ranije zalagao za ovaj projekat kod Vlade FBiH", kazao je Nanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije