Otvorena nova dionica Istočnog tranzita i novoizgrađeni kružni tok u Banjoj Luci

14.06.2018. 10:54 / Izvor: Akta.ba
Otvorena nova dionica Istočnog tranzita i novoizgrađeni kružni tok u Banjoj Luci

Novoizgrađenu dionicu Istočnog tranzita, na čiju se gradnju čekalo duže od 30 godina, danas su zvanično pustili u funkciju.

Novoizgrađenu dionicu Istočnog tranzita, na čiju se gradnju čekalo duže od 30 godina, danas su zvanično pustili u funkciju gradonačelnik Igor Radojičić, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić.

"Prije 32 godine zaustavljen je Istočni tranzit zamišljen kao obilaznica oko Banje Luke, koji je zajedno sa zapadnim tranzitom trebalo da čini prsten. Danas ovo više nije obilaznica, nego gradska arterija i danas dobijamo jedan novi bulevar u gradu", kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je naglasio da je, uz novu dionicu Istočnog tranzita, puštena u saobraćaj i kružna raskrsnica na Rebrovcu, a počinje i gradnja novog mosta na mjestu Zelenog mosta.

"Ova tri kapitalna projekta će potpuno saobraćajno otvoriti ovaj dio Banje Luke i našim građanima na ovom području omogućiti da brže stignu na svoja odredišta. Dakle, ovo su veliki poslovi za Starčevicu i Obilićevo i cijeli istočni dio grada, ali i za one koji u tranzitu prolaze kroz Rebrovac i sve građane Banje Luke", istakao je Radojičić.

Uz ove, on je najavio i četvrti krupan projekat – spajanje spoja Istočnog tranzita sa novim Zelenim mostom.

"Priveli smo kraju sve imovinsko-pravne poslove i pred nama je raspisivanje tendera i izbor izvođača. Tako da će ovaj dio grada tokom godine imati završena ili u toku četiri velika projekta, čija vrijednost ide preko pet miliona KM", naglasio je prvi čovjek Banje Luke.

Radojičić je najavio i druge značajne projekte za stanovnike najvećeg grada Republike.

"Zajedno sa Vladom RS i preduzećem Putevi RS nastavljamo da radimo nove saobraćajnice. Izgradićemo novi kružni tok na Laušu, dva na Aleji Svetog Save, novu modernu saobraćajnicu u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića. Već radimo u Česmi u Petra Velikog i u Priječanima, a radićemo i u Šargovcu i očekujemo radove na putu Čokori-Saračica. Do kraja godine uradićemo još tridesetak kilometara lokalnih i gradskih i raznih vrsta saobrćajnica u gradu, a sve zato jer je to potrebno građanima Banje Luke",  kazao je Radojičić.

I oko 35 kilometara novih vodovoda u planu je za ovu godinu, i to na cijelom području Banje Luke, kako je rekao gradonačelnik – od Manjače i Kadine vode preko Goleša i Peravana pa sve do potkozarskih sela.

"Konačno će poteći voda sa Crnog vrela, o kojem se govori više od jedne decenije, i to ne samo u Fabrici vode koju završavamo nego i u nekoliko okolnih sela", rekao je Radojičić, istakvši da se vodi računa i o drugim potrebama stanovnika, poput nadogradnje Osnovne škole „Branko Radičević“, za koju je Grad izado građevinsku dozvolu, a resorno ministarstvo privodi kraju tender za izbor izvođača za ovaj posao.

"I ovo je bila velika potreba mještana Stračevice jer je ovo danas najveće naselje u našem gradu, raste broj djece i proširenjem škole umanjićemo problem nedostatka učioničkog prostora u ovoj školi ", naveo je Radojičić i dodao da će još 19 osnovnih i srednjih škola na području Banje Luke imati manje ili veće radove.

On je zahvalio Vladi RS i preduzeću Putevi RS na pruženoj podršci u realizaciji ovih projekata.

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je da je u Banju Luku u protekle dvije godine uloženo više nego što je to bilo u prtehodnih nekoliko godina.

"Prvo, to znači da smo kao Republika izašli iz problema u kojima smo bili, i da smo finansijski stabilni i da možemo da se posvetimo interesima svih onih koje rade na trenu, a to jeste i Gradska uprava koja pokušava da identifikuje projekte, a isto tako zna da ih predloži Vladi RS. Druga važna stvar jeste, da svaki put kada imate dobar projekat mora da nađete izvore finanasiranja, a Vlada je obezbijedila plasiranje preko 120 miliona KM širom RS",  kazala je predsjednica Vlade RS.

Ona je istakla dobru saradnju sa banjalučkom administracijom.

"Veliko je zadovoljstvo kada imamo završene ovakave infrastrukturne projekte, ali isto tako ne smijemo izgubiti iz vida i druge potrebe građana uključujući škole, vodovode za šta smo takođe obezbijedili podršku iz budžeta RS. Sada znamo koliko smo sposobni da rješavamo velike projekte koji su se čekali godinama, od Kliničkog centra pa do ove saobraćajnice", zaključila je premijerka RS.

Direktor preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić rekao je da preduzeće Putevi RS zajedno sa Vladom RS i Gradom učestvuje u realizaciji velikog broja projekata u Banjoj Luci, poput ova dva upravo završena.

Kako je naveo, nova dionica Istočnog tranzita dužine 440 metara, vrijedna je 805.000 KM, a kružna raskrsnica na Rebrovcu 541.000 KM. Radove su finansirali „Putevi RS“, dok je Grad obezbjedio svu potrebnu dokumentaciju i riješio imovinsko pravne odnose.

Nešić je naglasio da će tokom godine zajedno sa Gradom, biti urađen i kružni tok na Laušu i kod budućeg tržnog centra Delta planet.

Prije svečanog otvaranja Istočnog tranzita, gradonačelnik Radojičić, premijerka Cvijanović i druge visoke zvanice, obišli su novoizgrađenu kružnu raskrsnicu na Rebrovcu, koja je od juče u funkciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije