Investicije / PROJEKTI

Planira se izgradnja još jedne žičare u Sarajevu?

17.09.2018. 12:46 / Izvor: Slobodna Bosna

Riječ je o Igmanskoj žičari, čija se izgradnja zagovara već desetak godina, a koja bi spojila podnožje Igmana u Hrasnici sa sportskim i rekreativnim centrom na Bjelašnici.

"Radi se o 7 kilometara dugoj trasi koja bi se protezala od Hrasnice do Bjelašnice, nadomak hotela Igman, sa jednom podstanicom na lokalitetu Hrasnički stan na Igmanu. Prema ranijoj studiji izgradnja žičare koštala bi oko 30 miliona maraka, a investicija bi se otplatila u roku od 7 do 8 godina", rekao je Aljoša Čampara za “Slobodnu Bosnu” potvrdivši vijest da će izgradnja ove žičare biti uvrštena u program rada Kantonalne i Gradske vlasti u narednom četverogodišnjem mandatu.

Čampara kaže da su i gradske i kantonalne vlasti Sarajeva ohrabrene dosadašnjim radom Trebevičke žičare koja je u prvih sto dana rada prevezla više od 390.000 osoba od čega 40.000 stranih turista.

Procjenjuje se da bi Igmanska žičara radila jednako dobro, ako ne i bolje od Trebevićke, s obzirom na činjenicu da se na Igmanu, kao I na Bjelašnici, nalazi veliki broj hotela i apartmana i da tokom skijaške sezone, koja je izgradnjom nove infrastrukture i opreme sada produžena na više od pet mjeseci, ova olimpijska planina privlači znatno više posjetilaca, osobito tokom zime.

Prema fizibiliti studiji koju je ranije uradio Ekonomski institut Sarajevo, Igmanska žičara tretira se kao samoodrživ ekonomsko-saobraćajni projekt koji bi dodatno doprinio rastu turizma u glavnom gradu BiH.

Nekadašnji načelnik općine Ilidža Husein Mahmutović, u čijem je mandatu sačinjena fizibiliti studija, kazao je za „Slobodnu Bosnu“ da su se u međuvremenu mnogi parametri promijenili, te da bi nova studija pokazala da je Igmanska žičara sasvim isplativ ekonomski projekt.

"Te 2004. godine, kada smo naručili fizibiliti studiju, imali smo tri puta manje turista nego danas. Ja sam potpuno uvjeren da bi se cijela investicija mogla isplatiti u roku od pet godina, a možda i kraće“, kazao je Mahmutović za „Slobodnu Bosnu“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije