Planirana obnova "Kuće spasa" i pećine "Klokočevice"

14.01.2019. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Planirana obnova 'Kuće spasa' i pećine 'Klokočevice'

Općina Trnovo ove godine krenut će sa projektom obnove "Kuće spasa" koja je za stanovnike bjelašničkih sela, ali i planinare značila život, spas, od lošeg vremena, ali i mjesto za kratki predah.

Općina Trnovo ove godine krenut će sa projektom obnove "Kuće spasa" koja je za stanovnike bjelašničkih sela, ali i planinare značila "život".

Kako nam pričaju stanovnici ovoga kraja kuća je bila spas za mnoge prolaznike, a najviše za mještane, jer bi pri povratku iz Sarajeva svratili ovdje sakriti se od lošeg vremena, odmoriti i nastaviti put dalje do svog sela. 

Načelnik Općine Trnovo, Ibro Berilo za Akta.ba je kazao kako će urediti jednu prostoriju u kojoj će građani,  vatrogasci, gorska služba spašavanja moći koristiti.

Pored ovoga projekta, namjeravaju urediti i pećinu "Klokočevicu" koja je od Babinog dola udaljena jedan kilometar. Pećina kao turistička ponuda umnogome bi dopunila turističku ponudu Igmana i Bjelašnice, izletišta koja godišnje posjeti preko 100.000 posjetilaca, a koja osim sportskih aktivnosti ne nude nikakve druge sadržaje, posebno u ljetnjim mjesecima.

Pećina Klokočevica je značajna za bosansko-hercegovačku speleologiju i pećinski turizam jer je ona, uz pećinu na vrelu Bune, čini se, jedna od prvih pećina u Bosni i Hercegovini uređena za posjetu turista.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije