Investicije / PROJEKTI

Počela izgradnja graničnog prelaza u Bratuncu​ vrijednog 14,5 miliona KM

11.04.2020. 09:31 / Izvor: Akta.ba

Uvođenjem izvođača u radove, juče je ozvaničen početak izgradnje graničnog prelaza na lokaciji novoizgrađenog mosta na Drini "Bratoljub", koji povezuje opštine Bratunac u Republici Srpskoj i  Ljuboviju u Srbiji. Vrijednost ovog projekta je oko 14,5 miliona maraka a rok za završetak radova je 350 dana.

"Ovo je projekat od istorijskog značaja za  Bratunac i susjedne opštine u Srpskoj, kao i Ljuboviju i susjedne opštine u Srbiji. Most „Bratoljub“ biće jedna od najvažnijih komunikacija, jer se radi o međunarodnom graničnom prelazu prve kategorije", rekao je načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović koji je sa direktorom firme „Enikon-Gradnja“ Miroslavom Lazarevićem juče ozvaničio početak radova na izgradnji graničnog prelaza.

Opština Bratunac planira izgradnju bescarinske zone, za koju je urađena projektna dokumentacija  i u postupku je kupovina zemljišta. 

„Nadamo se da će se to kompletirati i da će doprinijeti razvoju ne samo Bratunca, nego cijele regije. Investitori su zainteresovani za izgradnju privrednih objekata na području naše opštine“, rekao je Mlađenović.

On je istakao da bi bescarinska zona u Bratuncu bila  prva u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH postoje četiri.

"Nedavno smo posjetili Pirot u Srbiji, gdje se nalazi najbolja bescarinska zona u Evropi. Prošle godine imala je promet oko milijardu evra", naveo je Mlađenović i dodao da je u planu bratimljenje sa  tom srbijanskom opštinom, čije rukovodstvo želi da pomogne Bratuncu da realizuje ideju bescarinske zone na svom području.

Direktor firme „Enikon-Gradnja“ Mirosla Lazarević najavio je da će radovi na izgradnji graničnog prelaza biti završeni do proljeća naredne godine. 

"Čitav kompleks se nalazi na površini 30.000 metara kvadratnih i imaće objekte za smještaj carinskih i policijskih službi BiH i Srbije, inspekcijske organe i sve ostale propratne sadržaje", rekao je Lazarević.

Prema njegovim riječima trenutno se obavljaju zemljani radovi i nasipanje platoa, nakon čega će početi građevinski radovi.

Most „Bratoljub“ izgradila je Vlada Srbije prije više od tri godine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije