Investicije / PROJEKTI

Počela izgradnja treće faze sarajevske Devete transverzale

08.01.2021. 12:48 / Izvor: Faktor

Počela je treća faza izgradnje Devete transverzale u Sarajevu, sa kružnim tokom koji se gradi do željezničke stanice Alipašin most.

"Treća faza podrazumjeva spoj Devete transverzale sa autoputem sa četiri trake u dužini 600 metara i planirano je da se završi u ovoj godini. Počela je izgradnja kružnog toka na stubovima jer je rješeno tri četvrtine imovinsko-pravnih odnosa na gradilištu, a još je ostala jedna četvrtina da se riješi, a to će ubrzo usvojiti Skupština Kantona Sarajevo. To se mora uraditi jer se jedan dio kružnog toka radi sredstvima Evropske investicione banke (EBRD), pa se ovaj dio mora graditi po pravilima EBRD-a. To znači da se imovinsko-pravni odnosi moraju rješavati po pravilima Evropske unije, a ne po našim zakonima. Izvjesno je da će se kružni tok izgraditi do kraja 2021. godine i da se spoji sa autoputem na kružnom toku u Briješću", pojasnio je Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

U ovoj godini treba da se završe i četiri saobraćajne trake u ulici Džemala Bijedića. Time će se omogućiti spoj na Devetu transverzalu, odnosno do mosta koji je izgrađen prije godinu preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku, a sada se na kraju mosta počeo graditi kružni tok, do željezničke stanice Alipašin most, koji će se spojiti sa ulicom Safeta Zajke.

Deveta transverzala najveći je infrastrukturni projekt u oblasti saobraćaja koji se realizira na području najveće općine Novi Grad Sarajevo. Investitori ovog višemilionskog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i Općina Novi Grad.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije